ΕΛΛΑΔΑ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 19:36 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2017, 19:02
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων
Facebook Twitter Whatsapp

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρέθηκαν για ακόμη μια φορά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, προκαλώντας την αντίδραση της ΚΕΔΕ.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρέθηκαν για ακόμη μια φορά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, προκαλώντας την αντίδραση της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το θέμα ανέδειξε η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της, η οποία θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως μετά την αποστολή στην Ένωση εγγράφου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα: «Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ομάδες Λογαριασμών Νο 250-Κοινού Κεφαλαίου του Ν. 2469/97 και του Νο 260-Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος». Με το έγγραφο αυτό, σημειώνει η ΚΕΔΕ, ουσιαστικά ενεργοποιείται εκ νέου η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η Κεντρική Κυβέρνηση υποχρέωνε τους δήμους να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με απόφαση τόσο του Διοικητικού της Συμβουλίου της ΚΕΔΕ όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων δημάρχων και τακτικών συνεδρίων της είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπερασπιζόμενη την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και είχε καλέσει τους δημάρχους να μην καταθέσουν τα χρήματα των δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Το 2015 είχαμε επισημάνει ομόφωνα σχεδόν ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτεί η κυβέρνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των δήμων, για να στηρίξει, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μια αδιέξοδη διαπραγμάτευση. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν δύο χρόνια μετά να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

«Όπως το 2015, έτσι και τώρα, θα μας βρουν απέναντι. Επιτέλους, ας σεβαστούν κάποιοι την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και να μη διανοηθούν να απλώσουν χέρι στα χρήματα των δημοτών μας. Τα χρήματα των δήμων είναι χρήματα των τοπικών μας κοινωνιών, για τη διαχείριση των οποίων λογοδοτούμε εμείς, οι αιρετοί του θεσμού, και όχι οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».