ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία μεταλλωρύχων προς το Μέγαρο Μαξίμου

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 07:08 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017, 14:20
Πορεία μεταλλωρύχων προς το Μέγαρο Μαξίμου
Facebook Twitter Whatsapp

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Κασσάνδρας, καθώς σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorado Gold για την έκδοση άδειας που αφορά την επένδυση στις Σκουριές. Σύμφωνα με την Τροχαία, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, και στα δύο ρεύματα, από το ύψος του Χίλτον έως το ύψος της πλατείας Συντάγματος, με αποτέλεσμα στο κέντρο της Αθήνας η κίνηση να είναι αυξημένη. 

Δείτε εδώ σε ποιους δρόμους είναι αυτή τη στιγμή αυξημένη η κίνηση

Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τα γραφεία της Eλληνικός Χρυσός. «Γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα», δήλωσε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, λίγο πριν από τις 12.

«Υπάρχει, πρόσθεσε, ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος με την εταιρεία. Δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν έχει τελειώσει τίποτα». Ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Δηλαδή στο χρονικό ορίζοντα στον οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαιτησία μεταξύ του Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τις θέσεις τους για αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές.

Με σύνθημα "Σκουριές, χρυσός, ευημερία, κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία", οι εργαζόμενοι διεκδικούν γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτων, σχετικά με την αδειοδότηση που έχει ζητήσει η εταιρεία χρυσού για τις Σκουριές, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, οι ίδιοι να έχουν «αντικείμενο εργασίας».

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο», δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ ο Χρήστος Ζαφειρούδας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ζαφειρούδας, η άδεια για τις Σκουριές, αφορά «την κατασκευή εργοταξίου για εξόρυξη συμπυκνώματος χαλκού, που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο και όχι εξόρυξη χρυσού». Δεν έχει να κάνει με τη διαιτησία αυτή η άδεια, είναι άλλο το θέμα του flashsmelting, δημιουργείται σύγχυση», είπε ο κ. Ζαφειρούδας.

Πάντως, η πλευρά της Eldorado Gold εμφανιζόταν μέχρι χθες ανυποχώρητη στην απόφασή της για αναστολή του επενδυτικού της προγράμματος από τις 22 του μηνός, σε περίπτωση που μέχρι σήμερα δεν εκδοθούν οι άδειες που εκκρεμούν.