ΕΛΛΑΔΑ

Στο Θριάσιο νοσοκομείο τον Αύγουστο πέντε κρούσματα ιλαράς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 14:20 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017, 18:02
Στο Θριάσιο νοσοκομείο τον Αύγουστο πέντε κρούσματα ιλαράς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ
Facebook Twitter Whatsapp

«Έχουν επιβεβαιωθεί - Να εμβολιαστεί ο πληθυσμός» επιμένει μιλώντας στο newpost ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ γιατροί και νοσηλευτές αναφέρουν ότι τα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν από ένα μήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με έκπληξη υποδέχτηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων της χώρας την είδηση ότι έξι συνάδελφοί τους έχουν προσβληθεί από ιλαρά. Τα κρούσματα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επιβεβαιώθηκαν πριν από ένα μήνα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός τονίζει πως «Αν και τα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν ένα μήνα μόλις πριν λίγες ημέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ​ απέστειλε οδηγία στα Νοσοκομεία για έλεγχο αντισωμάτων στους επαγγελματίες υγείας που γεννήθηκαν μετά το έτος 1972 και δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς. Για τους γεννηθέντες επαγγελματίες υγείας πριν το 1972 το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί ότι έχουν ανοσία και δεν χρειάζονται να ελεγχθούν. Αν είναι δυνατόν».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα κρούσματα αφορούν σε 2 νοσηλευτές, έναν ιατρό και δύο υπάλληλους κυλικείου του Θριάσιου Νοσοκομείου.

H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη δήλωσε στο newpost πως «χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. Δεν μπορώ να εκτιμήσω ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση επιδημίας. Αρκεί να γνωρίζουμε τα συμπτώματα της ιλαράς, τις πιθανές επιπλοκές και φυσικά να εμβολιαστούμε όσοι δεν το έχουμε κάνει».

«Από τα 160 κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα και μεταξύ των ενηλίκων ασθενών, υπάρχουν πράγματι κάποιοι που ανήκουν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχουν επιληφθεί σε νοσηλευόμενους με συμπτώματα ιλαράς», λέει στο newpost ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, εξηγώντας ότι τα συγκεκριμένα κρούσματα -περίπου 6- έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 να εμβολιαστούν αν δεν το έχουν κάνει», καταλήγει ο κ. Ρόζεμπεργκ.

 Η απάντηση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Την ίδια ώρα το ΚΕΕΛΠΝΟ, κάνει λόγο για ανεμβολίαστους ή ατελώς εμβολιασμένους οι επαγγελματίες υγείας που έχουν νοσήσει από ιλαρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. «Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) και επαναλαμβάνουν ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα. Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). Ανοσία διά βίου έχουν μόνο όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν και όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο παρέχεται καθολικά και καλύπτεται από το εθνικό πρόγραμμα.

Σε συνεδρίασή της στις 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αποφασίσει επίσης τα εξής: Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της ιλαράς κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εγκαλεί το υπουργείο Υγείας «για καθυστέρηση» αντιμετώπισης της ιλαράς αναφέροντας ότι «από την στιγμή που διαπιστώθηκαν κρούσματα ιλαράς στους επαγγελματίες Υγείας φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς κινδυνεύει η ζωή των προσβληθέντων επαγγελματιών υγείας και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν τη νόσο σε συναδέλφους και ασθενείς». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στο Θριάσιο Νοσοκομείο προσβλήθηκαν πέντε εργαζόμενοι από ιλαρά, δύο νοσηλευτές, ένας γιατρός και δύο υπάλληλοι κυλικείου. Η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνει ότι λόγω έλλειψης χρημάτων «το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνεται ο έλεγχος των αντισωμάτων ιλαράς, ούτε με τα απαραίτητα εμβόλια».