ΕΛΛΑΔΑ

«Καθαρά» τα πρώτα δείγματα οστρακοειδών από τον Σαρωνικό

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2017, 14:31 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 16:18
«Καθαρά» τα πρώτα δείγματα οστρακοειδών από τον Σαρωνικό
Facebook Twitter Whatsapp

Το Γενικό Χημείο του Κράτους πραγματοποίησε ελέγχους ύστερα από την εκδήλωση της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν εντοπίστηκε χημική επιβάρυνση στα πρώτα δείγματα οστρακοειδών από τον Σαρωνικό Κόλπο, που ελέγχθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Το Γενικό Χημείο, το οποίο υπάγεται διοικητικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προχώρησε στην εξέταση των θαλασσινών που προέρχονται από τη θάλασσα του Σαρωνικού και καταλήγουν, ύστερα από την εκδήλωση της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, εκτός από την πρώτη μέτρηση αυτή, οι έλεγχοι​ συνεχίζονται​ και για άλλα αλιεύματα ή καλλιέργειες, από διάφορα σημεία του Σαρωνικού.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 25/9 ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους αλιευτικούς φορείς της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο προστασίας του καταναλωτικού κοινού και προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τη Δημόσια Υγεία μετά τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ενημερώνει ότι η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, ξεκινώντας από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν δείγματα ζώντων οστράκων από τις ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού, τα οποία χρησιμοποιούνται επιστημονικά ως «δείκτες» για την πετρελαϊκή ρύπανση των αλιευμάτων.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ευρύτερης περιοχής είναι συνεχείς.

«Σε ό,τι αφορά τα αλιεύματα "ελεύθερης" αλιείας, μετά από εντολή του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κλιμάκιο των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές έχει εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα σημεία λιανικής πώλησης των αλιευμάτων (super market, ιχθυοπωλεία κλπ).

«Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει το πόρισμα των ερευνών που πραγματοποιεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να προβεί, εάν χρειαστεί, στη λήψη περαιτέρω έκτακτων μέτρων», τονίζεται στην ανακοίνωση.