ΕΛΛΑΔΑ

«Αρχιπέλαγος»: Το πρόβλημα είναι στη Σαλαμίνα και όχι στις παραλίες

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2017, 18:31 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 18:47
«Αρχιπέλαγος»: Το πρόβλημα είναι στη Σαλαμίνα και όχι στις παραλίες
Facebook Twitter Whatsapp

Την ανησυχία του για τις συνέπειες του ναυαγίου του Αγία Ζώνη ΙΙ, εκφράζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Την ανησυχία του καθώς και τις επισημάνσεις του για τις επιπτώσεις της οικολογικής ρύπανσης που προκάλεσε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», εκφράζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κ. Θοδωρής Τσιμπίδης.

Ο κ. Τσιμπίδης μιλώντας για το φλέγον θέμα, τονίζει ότι  η απορρύπανση του θαλάσσιου χώρου έχει επικεντρωθεί σε αυτό που ενοχλεί αισθητικά και όχι στο σύνολο των πετρελαιοειδών, δηλαδή και σε αυτά έχουν βυθιστεί και κατακάτσει στον πυθμένα, ή αιωρούνται και μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, αποτελώντας βασική πηγή ρύπανσης και εισόδου τοξικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα.

Όπως υπογραμμίζει, «δυστυχώς οι εργασίες απορρύπανσης έχουν επικεντρωθεί στις παραλίες της Αττικής και όχι στην ανατολική Σαλαμίνα - την κυρίως πληγείσα περιοχή που δέχθηκε το μεγαλύτερο ρυπαντικό φορτίο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη πρέπει το συγκεκριμένο περιστατικό «να αποτελέσει αφορμή έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένας λειτουργικός μηχανισμός (και όχι σχέδια επί χάρτου) που θα προστατεύει τις θάλασσες μας από τις επόμενες καταστροφές». Επιπλέον, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία ενός Ταμείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Θαλάσσιων Ατυχημάτων, στο όποιο θα πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά τα διυλιστήρια, οι πετρελαϊκές εταιρείες και όλοι όσοι εμπλέκονται στην επεξεργασία, διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών.