ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι εργασίες απάντλησης πετρελαίου από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 10:31 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 14:48
Συνεχίζονται οι εργασίες απάντλησης πετρελαίου από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»
Facebook Twitter Whatsapp

Το Σάββατο και την Κυριακή από την τέταρτη και τελευταία μεγάλη δεξαμενή του πλοίου απαντλήθηκαν περίπου 300 κυβικά πετρελαιοειδών, με τις εργασίες να συνεχίζονται και σήμερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες καθαρισμού στον Σαρωνικό Κόλπο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απάντληση του πετρελαίου και από τις μικρότερες και περιφερειακές δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ». 

Το Σάββατο και την Κυριακή από την τέταρτη και τελευταία μεγάλη δεξαμενή του πλοίου απαντλήθηκαν περίπου 300 κυβικά πετρελαιοειδών, με τις εργασίες να συνεχίζονται και σήμερα. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο ακόμα το πότε θα ολοκληρωθούν, με τους αισιόδοξους να δηλώνουν ότι μέσα στην εβδομάδα η οικολογική βόμβα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα πάψει να είναι κίνδυνος. 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- το ναυάγιο θα πρέπει οπωσδήποτε να ανελκυθεί από τη θάλασσα, καθώς μέρος των καυσίμων δεν είναι δυνατό να απομακρυνθεί και μελλοντικά να υπάρξει νέα διαρροή. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ για τις επιπτώσεις της ρύπανσης που έχουν υπάρξει στο οικοσύστημα του Αργοσαρωνικού.

Την ίδια στιγμή, παραμένει το χάος σχετικά με τη δεύτερη και εξίσου σημαντική απάντληση του πλοίου «Λασσέα». Το δεξαμενόπλοιο την περασμένη Τρίτη είχε δεσμευτεί από τις Αρχές, καθώς την ώρα που οδηγούταν προς απάντληση είχαν εντοπιστεί πετρελαιοειδή χωρίς παραστατικά. Το πλοίο κατασχέθηκε, ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός μετά από δύο αναβολές θα δικαστούν στις 28 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η τρίτη πράξη του μπάχαλου που επικρατεί έχει ξεκινήσει από τη Πέμπτη, καθώς για τη νόμιμη ποσότητα καυσίμων τα ΕΛ.ΠΕ. δεν δεχόταν να την παραλάβουν, καθώς δεν υπήρχε επίσημη αναγνώριση ότι είναι διυλίσιμη.

Υπενθυμίζεται πως μεσολάβησε η παρέμβαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ την Παρασκευή μετά από μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για τη διευθέτηση των δύο απαιτούμενων απαντλήσεων αποφασίστηκε ότι οι περίπου 1.500 τόνοι του «Λασσέα» να χαρακτηριστούν ως απόβλητα και άρα να οδηγηθούν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Oil One, ενώ τα καύσιμα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» να παραληφθούν από το δεξαμενόπλοιο «Syros» και ο χαρακτηρισμός τους είτε ως απόβλητα είτε ως φορτίο να γίνει μετά την ανέλκυση τους.

Ομως μέχρι αργά χθες το βράδυ το "Λασσέα" βρισκόταν έξω από τις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. και όχι στης Δραπετσώνας, όπως είχε συμφωνηθεί, και με την απάντληση να είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα παύση φαίνεται να οφείλεται στο αίτημα του ιδιοκτήτη του φορτίου ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή πραγματογνωμόνων για να ταυτοποιήσεων αν το περιεχόμενο του «Λασσέα» είναι απόβλητο ή ναυτιλιακό καύσιμο.