ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσία Φίλη με σημασία στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 10:43 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 19:34
Παρουσία Φίλη με σημασία στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό
Facebook Twitter Whatsapp

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 5ης Σεπτεμβρίου, που διακόπηκε ύστερα από σχεδόν 8 ώρες, το κύριο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μηνύματα με… πολλούς αποδέκτες έστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης με την παρουσία του στη διαμαρτυρία των αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου και συνεχίζεται η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό, η οποία και είχε διακοπεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Κεντρικό θέμα είναι η έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα είναι η τρίτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς η πρώτη είχε διακοπεί, ενώ η δεύτερη είχε αναβληθεί εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος και τις ενδείξεις πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται η πιθανότερη κατάληξη της συνεδρίασης είναι να υπάρξει αναβολή της απόφασης. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεως της του ΚΑΣ και διαθέτει ανάλογη επιρροή εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης, σύμφωνα με την Καθημερινή. Όμως δεν συμφωνούν όλα τα μέλη με την πρόταση αυτή.

Όπως συνέβη και κατά την αρχική συζήτηση του ζητήματος στο ΚΑΣ, στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), «λόγω της σοβαρότητας του θέματος», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, καλεί τα μέλη του πάλι σε παναττική στάση εργασίας από τις 14:30 έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ, ζητώντας:

«Να πάρει η υπουργός πίσω την υπογραφή της από το ανυπόστατο Μνημόνιο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα κατηγορηθεί για πραξικόπημα εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Να πάψει κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης του Αρχαιολογικού Νόμου με άμεσους ή έμμεσους τρόπους. Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της κήρυξης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, όπως ορίζει η Αρχαιολογική Νομοθεσία».

Τέλος, καλεί τα μέλη του ΣΕΑ «που είναι και μέλη του ΚΑΣ να υπερασπιστούν τις συλλογικές απόψεις του ΣΕΑ μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να διαφυλάξουν τόσο την προστασία των μνημείων όσο και την υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».