ΕΛΛΑΔΑ

Σαμοθράκη: Πάνω σε... ρέμα χτισμένο το Δημαρχείο που θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 10:54 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 14:29
Facebook Twitter Whatsapp

Κομμένο στα δύο το νησί μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κομμένη στα δύο εξακολουθεί να είναι η Σαμοθράκη από την ξαφνική νεροποντή το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η Χώρα είναι πλημμυρισμένη στη λάσπη, με το Δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Μιάμισι ημέρα μετά την μεγάλη καταιγίδα που ανέτρεψε την καθημερινότητα στο νησί, οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, με πολλά προβλήματα, ωστόσο, καθώς αρκετοί είναι οι οικισμοί που δεν έχουν νερό, ενώ η καταστροφή σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου έχει «κόψει» το νησί σε δύο κομμάτια και έχει προκαλέσει δυσλειτουργίες στις μεταφορές από τη μια πλευρά στην άλλη. 

Ιδιαίτερα μεγάλη βλάβη έχει προκληθεί στο Δημαρχείο, όπου έχουν υποχωρήσει τοίχοι και μέρος της στέγης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν έγγραφα, έπιπλα και να γεμίσει λάσπη, ενώ ήδη τα γραφεία του έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο. 

Σε παρόμοιο μοτίβο κινείται και η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, το οποίο στην ουσία δεν υπάρχει πια, καθώς έχει πλημμυρίσει και υπάρχουν ζημιές σε πολλά μηχανήματα. 

Την σημερινή εικόνα από το νησί δίνει ο αντιδήμαρχος Νίκος Γαλατούμας στο newpost.gr: «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η Χώρα έχει καλυφθεί από τόνους λάσπης και άλλα φερτά υλικά και στην ουσία δεν έχουμε δημαρχείο και Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν πολλά σπίτια που πλημμύρισαν, ενώ είναι πολλοί δρόμοι που έχουν «θαφτεί» από λάσπη και βράχους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε όλο το νησί, με κίνδυνο σε κάποια χωριά να μην μπορεί να γίνει καν τροφοδοσία».

Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι το νησί θα χρειαστεί να επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς «σχεδόν ένα χρόνο. Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε».

Περιφερειάρχης: «Έχτισαν κτίρια πάνω σε ρέματα»

Την δική του οπτική γωνία στην καταστροφή δίνει και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, τονίζοντας με νόημα ότι αστοχίες στην δόμηση, καθώς και έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.

«Κύριο μέλημά μας είναι να κινηθούμε άμεσα για την αντιμετώπιση των πρώτων καταστροφών στο νησί, όπως και το κάναμε, προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά Δημαρχείο και Κέντρο Υγείας, αλλά και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές στο Οδικό δίκτυο, καθώς σε πολλά σημεία απλά δεν υπάρχουν δρόμοι». 

Σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, ήδη στο νησί βρίσκεται μια πρώτη μεγάλη παρτίδα εμφιαλωμένων νερών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης σε κάποιους οικισμούς, ενώ από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει μια Κινητή Μονάδα Υγείας με στόχο να υποκαταστήσει το Κέντρο Υγείας για τα άμεσα περιστατικά. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μέτιος κάνει λόγο για την άμεση εκπόνηση σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας στο νησί: «Σίγουρα προέχει η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως η αποκατατάσταση των δρόμων, η ύδρευση, ο καθαρισμός της λάσπης κ.λ.π. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο, θα πρέπει οπωσδήποτε να δούμε ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας στο νησί, γιατί σίγουρα υπάρχουν λόγοι που επήλθε αυτή η καταστροφή. Δεν έγινε μόνη της. Ειδικά στη Χώρα, η οποία βρίσκεται στην πλαγιά ενός «φαλακρού» στην ουσία βουνού από τα αιγοπρόβατα που τρέφονται ελεύθερα και δεν παρέχει καμία αντίσταση στη βροχή. Ένας άλλος λόγος είναι και η άναρχη δόμηση που επικρατεί. Να φανταστείτε το Δημαρχείο έχει χτιστεί πάνω σε... ρέμα, όπως και το Κέντρο Υγείας, το οποίο επίσης είναι δομημένο σε σημείο που συναντιούνται ρέματα. Οπότε είναι φυσικό, με την πρώτη μεγάλη βροχή, να γίνει μια τέτοια καταστροφή» καταλήγει ο Περιφερειάρχης στο newpost.gr .

Το χρονικό της καταστροφής

O δήμαρχος του ακριτικού νησιού, Θανάσης Βίτσας από την πλευρά του υπογραμμίζει ότι η ξαφνική νεροποντή «ως εκ θαύματος δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες και περιγράφει το χρονικό της μεγάλης καταστροφής.

«Το απόγευμα της Δευτέρας, περί τις 6.30, εκδηλώθηκε καταρρακτώδης βροχή, η σύντομη διάρκεια της οποίας έδειχνε μία συνηθισμένη μπόρα» αναφέρει ο κ. Βίτσας. Ωστόσο η ψευδαίσθηση της συνήθους βροχόπτωσης κράτησε πολύ λίγο, καθώς επανερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, ενώ ταυτόχρονα έβλεπε «τα ρυάκια μέσα στη Χώρα να μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους, προμηνύοντας ότι ζούμε κάτι ασυνήθιστο».

«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα», συνεχίζει ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως «στις 11.00 μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή. Οι πρώτες μου επικοινωνίες ήταν με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, μέσω των οποίων είχε ήδη προγραμματιστεί η αποστολή βοήθειας για το πρωί της Τρίτης».

«Στη 1.00 τα ξημερώματα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή είναι και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή».

Στις 3.00 κατευθύνεται προς το δημαρχείο προκειμένου να έχει δυνατότητα επικοινωνίας. Στη σύντομη διαδρομή το αυτοκίνητό του κινδυνεύει να παρασυρθεί από την ορμή των νερού που έχει καλύψει το δρόμο και εκτιμώντας τον κίνδυνο, αποφασίζει να το σταθμεύσει κάπου με ασφάλεια και να επιστρέψει με τα πόδια.

«Στις 4.00, μαζί με τον ένα αντιδήμαρχο περπατάμε στα δρομάκια της Χώρας, με μεγάλη δυσκολία καθώς μας παρέσυραν τα νερά και φτάνοντας στο δημαρχείο βλέπουμε ότι έχει υποχωρήσει ο ένας τοίχος, μέρος της στέγης, ενώ από τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου βγαίνουν καταρράκτες. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα αρχίζω να ψάχνω κάποιο σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνήσω εκ νέου με την Πολιτική Προστασία».
«Στις 5.00 βρίσκω ένα καφενείο ανοιχτό, μπαίνω μέσα και δηλώνω παρών για να έχω ένα σταθερό να επικοινωνούν μαζί μου»
«Στις 6.00 μεταβαίνω στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον ίδιο λόγο, όμως δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω εκεί. Κατορθώνω όμως να ενημερώσω "κομβικούς" ανθρώπους, όπως ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι στη συνέχεια κινητοποίησαν την κυβέρνηση».
Τρίτη, 7.00 το πρωί και με το πρώτο φως της ημέρας, «αντιμετωπίζουμε όλο το μεγαλείο μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Η εικόνα είναι σοκαριστική. Δεν υπάρχει δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, ούτε επιχειρήσεις στο κέντρο της Χώρας, όλα είναι μπαζωμένα. Στους δρόμους ορμητικοί χείμαρροι, φερτά υλικά και ογκόλιθοι από τις κατολισθήσεις. Χώμα και αυτοκίνητα μπερδεμένα, όλα ένα βουνό. Όλα τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα».