ΕΛΛΑΔΑ

Απόλυτη καταστροφή στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης από τη θεομηνία

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 13:48 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 17:46
Απόλυτη καταστροφή στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης από τη θεομηνία
Facebook Twitter Whatsapp

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο νησί - Πλημμύρισε και το Δημαρχείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Σαμοθράκης από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί. Το ισόγειο του κτιρίου πλημμύρισε, ενώ λόγω της ισχυρής νεροποντής, η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει το χώρο μετά από πολλές ώρες ώστε να μπορέσει να κάνει απάντληση υδάτων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έχει ήδη γίνει καταγραφή και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός και η αποθήκη φαρμάκων ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Χθες το μεσημέρι, μετέβησαν στο νησί με στρατιωτικό εναέριο μέσο, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, και ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος της καταστροφής και να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της δομής.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Πραγματοποιήθηκε άμεσα αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα.
  • Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του ΚΥ.
  • Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού (ΠΙ) προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εφόσον παραστεί ανάγκη.
  • Δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης ΥΠΕ. Η μόνιμη λύση θα δοθεί με την αντικατάσταση του εξοπλισμού από πόρους του αποθεματικού ταμείου του υπουργείου Υγείας.
  • Αποφασίστηκε να μεταβεί σήμερα το πρωί, κλιμάκιο τεχνικών από την 4η ΥΠΕ προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας.
  • Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης του έργου ανακατασκευής του ΚΥ στο ΕΣΠΑ.

Περιφερειάρχης: Χτισμένο πάνω σε ρέμα το Δημαρχείο του νησιού

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και το Δημαρχείο του νησιού, όπου έχουν υποχωρήσει τοίχοι και μέρος της στέγης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν έγγραφα, έπιπλα και να γεμίσει λάσπη, ενώ ήδη τα γραφεία του έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο. 

Μάλιστα, μιλώντας στο Newpost ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος υπογραμμίζει ότι οι αστοχίες στην δόμηση, καθώς και έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων οδήγησαν σε αυτές τις καταστροφές.

«Κύριο μέλημά μας είναι να κινηθούμε άμεσα για την αντιμετώπιση των πρώτων καταστροφών στο νησί, όπως και το κάναμε, προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά Δημαρχείο και Κέντρο Υγείας, αλλά και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές στο Οδικό δίκτυο, καθώς σε πολλά σημεία απλά δεν υπάρχουν δρόμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μέτιος κάνει λόγο για την άμεση εκπόνηση σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας στο νησί: «Σίγουρα προέχει η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως η αποκατατάσταση των δρόμων, η ύδρευση, ο καθαρισμός της λάσπης κ.λ.π. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο, θα πρέπει οπωσδήποτε να δούμε ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας στο νησί, γιατί σίγουρα υπάρχουν λόγοι που επήλθε αυτή η καταστροφή. Δεν έγινε μόνη της. Ειδικά στη Χώρα, η οποία βρίσκεται στην πλαγιά ενός «φαλακρού» στην ουσία βουνού από τα αιγοπρόβατα που τρέφονται ελεύθερα και δεν παρέχει καμία αντίσταση στη βροχή», λέει και προσθέτει:

«Ένας άλλος λόγος είναι και η άναρχη δόμηση που επικρατεί. Να φανταστείτε το Δημαρχείο έχει χτιστεί πάνω σε... ρέμα, όπως και το Κέντρο Υγείας, το οποίο επίσης είναι δομημένο σε σημείο που συναντιούνται ρέματα. Οπότε είναι φυσικό, με την πρώτη μεγάλη βροχή, να γίνει μια τέτοια καταστροφή».