ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Αρχαιολόγων στο Newpost: «Χωρίς νομική ισχύ το μνημόνιο για το Ελληνικό»

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 15:11 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 15:02
Σύλλογος Αρχαιολόγων στο Newpost: «Χωρίς νομική ισχύ το μνημόνιο για το Ελληνικό»
Facebook Twitter Whatsapp

«Το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της υπουργού και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., που δεν είναι ο εκτελεστής του έργου. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο μνημόνιο δεν "ακουμπάει" σε κανένα υπάρχοντα νόμο. Η υπουργός με την υπογραφή της δεν νομοθετεί», δήλωσε στο Newpost η Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό προχωρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, με την οποία ζητούσε την «τήρηση της νόμιμης διαδικασίας στην περίπτωση του ΣΟΑ (Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού), όπως και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις (…)».

Όπως σημείωνε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, «οι καθυστερήσεις στην έγκριση και έναρξη της επένδυσης δεν προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου. Προκύπτουν -και θα προκύψουν κι άλλες στο μέλλον- από την προσπάθεια παράκαμψης οποιασδήποτε νομιμότητας, ειδικά για τη συγκεκριμένη επένδυση».

Μιλώντας στο Newpost, το μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, διευκρίνισε πως «το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της υπουργού και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., που δεν είναι ο εκτελεστής του έργου. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο μνημόνιο δεν "ακουμπάει" σε κανένα υπάρχοντα νόμο. Η υπουργός με την υπογραφή της δεν νομοθετεί».

«Ο νόμος 4072 που επικαλούνται δεν έχει σχέση με την έκταση του Ελληνικού. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ η νομική σύμβουλος του ΥΠΠΟ αναγκάστηκε να παραδεχτεί οτι το μνημόνιο, όπως έχει υπογραφεί, δεν έχει ισχύ», προσθέτει η κυρία Κουτσούμπα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει εκ νέου για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ενώ υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου, που διακόπηκε και αφορούσε την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στο Ελληνικό, το κύριο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.