ΕΛΛΑΔΑ

Διπλά ένοχος ο Π. Βλαστός για Π. Παναγόπουλο και δολοφονία Γ. Γούσιου

της Μίνας Μουστάκα - Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 16:29 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 17:24
Διπλά ένοχος ο Π. Βλαστός για Π. Παναγόπουλο και δολοφονία Γ. Γούσιου
Facebook Twitter Whatsapp

Από τους συνολικά 18 κατηγορουμένους, οι 4 αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες. Πρόκειται για την πρώην σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα και τους Γιάννη Θεοδωράκη, Χριστόφορο Λασηθιωτάκη, Γιαννη Καλογερίδη.

Με την ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας έπεσε σήμερα η αυλαία για την πολύκροτη δίκη που αφορούσε στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Από τους συνολικά 18 κατηγορουμένους, οι 4 αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες. Πρόκειται για την πρώην σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα και τους Γιάννη Θεοδωράκη, Χριστόφορο Λασηθιωτάκη, Γιαννη Καλογερίδη.

Οι υπόλοιποι κρίθηκαν ένοχοι κατά περίπτωση για διαφορετικές επιμέρους πράξεις που τους έφεραν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη.

Η απαγγελία της δικαστικής απόφασης και οι τελικές ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη. Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου- και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το Δικαστήριο- είναι απόλυτα συμβατή και με την συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα τόσο κατά το χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή, όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή», σημείωσε ο Σ. Κεχαγίογλου, συνήγορος του Χ. Μουστάκα.

Από την πλευρά του, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος του Π. Βλαστού και της Ι. Χήρα, υπογράμμισε: «Η περιπέτεια για την Ιωάννα Χήρα έληξε αφού κηρύχθηκε αθώα. Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Βλαστό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο όσον αφορά την ενοχή του για τη δολοφονία του Γούσιου λόγω και όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Όλες οι ελπίδες μας τώρα είναι στην αναγνώριση ελαφρυντικών.»

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Βλαστός αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία του Γούσιου είπε: «Να ξέρετε είμαι αθώος. Δεν σκότωσα τον Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση».

Ο συνήγορος του Ι. Σκαφτούρου, τόνισε πως «πάντοτε είχα και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία Γούσιου, την απαγωγή Παναγόπουλου και τις εκρήξεις. Τον έκρινε ένοχο μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όλη τη διαδικασία θα τη θυμάμαι έως την καλύτερη μέχρι τώρα. Ευχαριστώ το δικαστήριο.»

«Η προσδοκία των κατηγορουμένων για μια διαφορετική απόφαση, αθωωτική, διαψεύστηκε. Το δικαστήριο κινήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής.. Η προσδοκία για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά ώστε να μειωθούν οι ποινές», ανέφερε από τη σειρά του ο συνήγορος υπεράσπισης Θ. Μαντάς.