ΕΛΛΑΔΑ

Νέα αναβολή στην απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό - Μαξίμου: Δεν θα ανεχτούμε κωλυσιεργίες

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 18:55 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 21:32
Νέα αναβολή στην απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό - Μαξίμου: Δεν θα ανεχτούμε κωλυσιεργίες
Facebook Twitter Whatsapp

Κρίσιμες ώρες για την επένδυση - Την ερχόμενη Τρίτη η νέα συνεδρίαση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου – Αντώνης Αντζολέτος

Νέα αναβολή, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό. Το ΚΑΣ θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις σε νέα συνεδρίαση, που ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Τα μέλη του ΚΑΣ κατέλεξαν στο συμπέρασμα αυτό, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστούν οι μελέτες και το σχέδιο δίχως να εξεταστεί πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας εφορίας για την κήρυξη περίπου του 1/3 της έκτασης ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η απόφαση του ΚΑΣ για αναβολή αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις το έργο στο Ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.

Όπως διευκρίνισε το μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, με ψήφους 11-6 το ΚΑΣ αποφάσισε «να αναβάλει τη συνεδρίαση ούτως ώστε πρώτα να έρθει η κήρυξη του χώρου που θα γίνει η επένδυση σε αρχαιολογικό και μετά να οριστεί το Σχέδιο Οικιστικής Ανάπτυξης. Έτσι στην επόμενη συνεδρίαση θα οριστεί πόση ακριβώς θα είναι η έκταση που θα κηρυχτεί ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος»​. 

Η εισήγηση της γενικής γραμματέα 

Την εισήγηση για την αναβολή είχε κάνει η γενική γραμματέας του υπουργείου Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεως της του ΚΑΣ και διαθέτει ανάλογη επιρροή. Στην εισήγησή της σήμερα, η κ. Βλαζάκη ανέφερε ότι διερεύνησε «ως προς το νομικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου κατά πόσο το ΚΑΣ μπορεί να εξετάσει τις υπό κρίση μελέτες χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής που προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ή έστω η προσωρινή οριοθέτηση τμήματος της έκτασης που πρόκειται να καλύψει το ΣΟΑ», παραθέτοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Σύμφωνα με το άρθρο 12 του αρχαιολογικού νόμου «για λόγους ασφαλείας του δικαίου, επιβάλλεται ο σαφής χωρικός καθορισμός των εκτάσεων που τελούν υπό ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η οριοθέτηση των χώρων αυτών».
  • Το μνημόνιο έπεται και σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχετικό άρθρο.
  • Η αξιοποίηση του Ελληνικού συνιστά «σκοπό έννομου δημόσιου συμφέροντος», κάτι που το ΥΠΠΟ δεν παραβλέπει, «καθώς συνεργάστηκε άψογα με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα όμως, έχει επωμιστεί την ευθύνη για την αποτελεσματική άσκηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο».
  • Με την κήρυξη (ή μη) του αρχαιολογικού χώρου, προστατεύεται η επένδυση, ειδάλλως μπορεί να ακολουθήσουν προσφυγές οι οποίες θα την καθυστερήσουν. «Δεν είναι η εξέταση του ΚΑΣ (σ.σ. που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση). Πόσο μάλλον όταν είναι ολοφάνερη η καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου», τόνισε η ίδια. Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος, Ελένη Σβολοπούλου, ανέφερε ότι νομικά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου για να συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, αν και είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, δήλωσε ότι η κήρυξη (ή μη) θα μπορούσε να συζητηθεί σήμερα αν το αποφάσιζαν τα 3/4 των μελών του Συμβουλίου, κάτι που ωστόσο παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του θέματος στη γραμματεία του ΚΑΣ.

Σήμερα ήταν η τρίτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς η πρώτη είχε διακοπεί, ενώ η δεύτερη είχε αναβληθεί εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος και τις ενδείξεις πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Συγκέντρωση των αρχαιολόγων 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Σε δηλώσεις του, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ των επενδύσεων, με σεβασμό όμως σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται από τους νόμους.

Στο άκουσμα της είδησης, οι συγκεντρωμένο αρχαιολόγοι πανηγύρισαν, κάνοντας λόγο για «συντριπτική νίκη». 

Τι απαντά το Μαξίμου

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου​, τονίζει σύμφωνα με πληροφορίες ότι «η Ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στους θεσμούς και τη Δημόσια Διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση του νόμο, σε όλες τις περιπτώσεις».

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.