ΕΛΛΑΔΑ

«Θαμμένη» στο χώμα η Σαμοθράκη: Έριξε βροχή ενός ολόκληρου χειμώνα

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 21:13 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 22:54
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με ο αστεροσκοπείο Αθηνών έπεσαν 200 λίτρα βροχής ανά τ.μ εντός δυο ωρών που ισοδυναμούν με τις βροχές που πέφτουν στη Θεσσαλονίκη από  Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί το βράδυ της Δευτέρας, «θάβοντας» το στο χώμα.Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει τις περιουσίες των κατοίκων που με δάκρυα στα μάτια δεν μπορούν να πιστέψουν τα όσα βλέπουν να εκτυλίσσονται μπροστά τους.

Οχήματα και σπίτια θαμμένα κάτω από το χώμα, συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής που έχει δεχθεί το νησί, ενώ χαρακτηριστικό του μένους που έδειξε ο καιρός είναι ότι δρόμος που ενώνει την Χώρα με τρία μεγάλα χωριά του νησιού έχει κοπεί.

Σύμφωνα με ο αστεροσκοπείο Αθηνών έπεσαν 200 λίτρα βροχής ανά τ.μ εντός δυο ωρών που ισοδυναμούν με τις βροχές που πέφτουν στη Θεσσαλονίκη από  Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές έχουν κηρύξει το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Σοβαρές ζημιές  στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Μεταξύ των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από την πρωτοφανή κακοκαιρία ήταν και το Κέντρο Υγείας του νησιού. Το ισόγειο του κτιρίου πλημμύρισε, ενώ λόγω της ισχυρής νεροποντής, η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει το χώρο μετά από πολλές ώρες ώστε να μπορέσει να κάνει απάντληση υδάτων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έχει ήδη γίνει καταγραφή και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός και η αποθήκη φαρμάκων ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Χτισμένο πάνω σε ρέμα το Δημαρχείο του νησιού

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Δημαρχείο όπου έχουν υποχωρήσει τοίχοι και μέρος της στέγης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν έγγραφα, έπιπλα και να γεμίσει λάσπη.

Μιλώντας στο Newpost ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος υπογραμμίζει ότι οι αστοχίες στην δόμηση, καθώς και έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων οδήγησαν σε αυτές τις καταστροφές.

«Κύριο μέλημά μας είναι να κινηθούμε άμεσα για την αντιμετώπιση των πρώτων καταστροφών στο νησί, όπως και το κάναμε, προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά Δημαρχείο και Κέντρο Υγείας, αλλά και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές στο Οδικό δίκτυο, καθώς σε πολλά σημεία απλά δεν υπάρχουν δρόμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.