ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για την ιλαρά: Ανεμβολίαστα 350.000 παιδιά – Στα 30 τα νέα κρούσματα

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2017, 18:43 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 22:16
Συναγερμός για την ιλαρά: Ανεμβολίαστα 350.000 παιδιά – Στα 30 τα νέα κρούσματα
Facebook Twitter Whatsapp

Η μεγάλη πλειονότητα όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας(κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κατά κύριο λόγο της ηλικιακής ομάδας 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς μέσα σε μια βδομάδα εμφανίστηκαν σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο συνολικός τους αριθμός να ανέβει στα 196, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα.

Η μεγάλη πλειονότητα όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας(κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κατά κύριο λόγο της ηλικιακής ομάδας 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση τους, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας ότι «η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου». 

Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες παιδιά ανεμβολίαστα

Παράλληλα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR. Όπως πρόσθεσε, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και επισήμανε την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.