ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα - Έληξε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 11:27 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 16:54
Κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα - Έληξε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης
Facebook Twitter Whatsapp

Παραδοχή Γ. Μουζάλα: Σε Μυτιλήνη και Σάμο αυξήθηκαν οι ροές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ραγδαία άυξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που έχουν περάσει στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφησυχάζει. Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής με ερώτησή του προς την Κομισιόν επισημαίνει τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες έφθασαν και θα συνεχίσουν να φθάνουν στη χώρα μας, μετά τις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε και έληξε το πρόγραμμα μετεγκατάστασής τους στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

«Παρακολουθούμε με προσοχή και αγωνία την αύξηση των ροών» δήλωναν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο newpost.gr, οι οποίες παραδέχονταν πως «πρόβλημα υπάρχει», ωστόσο συμπλήρωναν ότι  «μέχρι αυτή την ώρα μεσοσταθμικά ο αριθμός δεν είναι τέτοιος που να μεταβάλει τον μέσο όρο».

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χουντής, με αφορμή, όπως λέει, τη λήξη στις 26 Σεπτεμβρίου του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Στην ερώτησή του ζητάει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών προσφύγων, επισημαίνοντας επιπλέον τον κίνδυνο ότι με την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙΙ, όσοι εισέλθουν μετά τις 26 Σεπτεμβρίου θα εγκλωβιστούν και νομότυπα πλέον στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του επισημαίνει ότι, μετά τις 26 Σεπτεμβρίου χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, αφού, και τυπικά πλέον, δεν υπάρχει η υποχρέωση των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. να μοιραστούν τμήμα του «βάρους» του νέου προσφυγικού κύματος, όπως υποστηρίζει.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού παραθέτει τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, σύμφωνα με τις οποίες, «η νομική υποχρέωση των κρατών μελών να προβούν σε μετεγκαταστάσεις δεν τελειώνει το Σεπτέμβριο και ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση ισχύουν για όλα τα επιλέξιμα πρόσωπα που φθάνουν στην Ελλάδα ή στην Ιταλία έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2017», καταλήγει ρωτώντας την Κομισιόν αν προτίθεται να λάβει η ΕΕ έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών προσφύγων στην Ελλάδα, αν θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός Δουβλίνο για όσους εισέλθουν στη χώρα μετά τις 26 Σεπτεμβρίου, και αν υπάρχει δυνατότητα παράτασης του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Παραδοχή Μουζάλα: Στη Μυτιλήνη και Σάμο υπάρχει αύξηση προσφυγικών ροών

«Υπάρχει παρατηρήσιμη αύξηση προσφυγικών ροών στη Μυτιλήνη και τη Σάμο που δεν επηρεάζουν τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας», με τα παραπάνω λόγια παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας τα προβλήματα που επικρατούν στο Αιγαίο. Ωστόσο όπως είπε, οι καταστάσεις θα βελτιωθούν και η κυβέρνηση θα καταφέρει, παρά «τις ξενοφοβικές φωνές και τα μεσαιωνικά πράγματα που δεν απάδουν μονάχα στην αριστερή άποψη και δεν έχουν να κάνουμε διαφωτισμού». «Έχουν να κάνουν με κάτι άλλο που αναπτύσσεται στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Από τη πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατηγόρησε τον υπουργό πως δεν έχει χρησιμοποιήσει τα 700 εκατ. ευρώ που υπάρχουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. « Δεν έχετε οργανώσει το υπουργείο σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναζητούνται λύσεις για το προσφυγικό

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξηγούσαν στο newpost.gr πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών. Χωρίς να θέλουν να αποκαλύψουν τις ενέργειες που θα γίνουν, μιας  και βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, δεν αποκλείεται οι λύσεις να περιλαμβάνουν την επέκταση των camps και την επίσπευση των επιστροφών. Σε κάθε περίπτωση προαπαιτούμενο αποτελεί η καλή συνεργασία και συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι αδυναμίες του συστήματος  είναι  πολλές και δυσεπίλυτες  για μια  συμφωνία μεταξύ Ε.Ε – Τουρκίας, που  μπορεί από τον Μάρτιο του 2016  να μείωσε τις ροές, όμως υπάρχουν πολλά «καυτά» ζητήματα που εκκρεμούν ακόμα.  Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου,  στο  πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης  από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη έχουν μετεγκατασταθεί  19.700 άτομα, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για 2.287 άτομα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ήταν  64.000. Για να αυξηθούν οι δικαιούχοι, όμως είναι αναγκαίο  να αλλάξουν τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται.

Τα προσφυγικό σε νούμερα

Η εικόνα στα ελληνικά νησιά κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική μπορεί να  χαρακτηριστεί. Από το επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων από την 1-27 Σεπτεμβρίου προκύπτει πως έχουν περάσει συνολικά από τις τουρκικές ακτογραμμές 4.388 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα στοιχεία του τελευταίου επταμήνου είναι ενδεικτικά της αύξησης που έχει καταγραφεί και φανερώνει την  ανησυχία  που έχει προκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για μια  έξαρση του φαινομένου και μια νέα πιθανή Ευρωτουρκική  «σύγκρουση»  για το θέμα των ροών. Στα στοιχεία ας συνυπολογιστεί πως σύμφωνα με την αστυνομία  την περασμένη Κυριακή πέρασαν στον Έβρο 168  Σύροι πρόσφυγες.

Προσφυγικές & Μεταναστευτικές ροές νησιών Ανατολικού Αιγαίου

Μάρτιος 2017 1.670
Απρίλιος 2017 1.119
Μάιος 2017 2.090
Ιούνιος 2017 2.029
Ιούλιος 2017 2.249
Αύγουστος 2017 3.447
Σεπτέμβριος 2017 (1-27) 4.388

Τα 3 νησιά που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο τον Σεπτέμβριο (1-27)

Λέσβος   2.403 αφίξεις
Σάμος     935 αφίξεις
Χίος        567 αφίξεις

2.309  περισσότεροι πρόσφυγες & μετανάστες στα ΚΥΤ μέσα σε ένα μήνα

Παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα, που πραγματοποιούνται κανονικά και καθημερινά, η εικόνα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) είναι ασφυκτική.

Στις 31/8 (σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω)  διέμεναν 8.137 άτομα σε  5.576 διαθέσιμες θέσεις
Σήμερα  (σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω) διαμένουν 10.446 άτομα σε  5.576 διαθέσιμες θέσεις

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως ήδη μέσα στον Σεπτέμβριο  έχουν καταγραφεί 252 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών σε «λοιπά νησιά» που δεν διαθέτουν τις δομές των ΚΥΤ. Μπορεί οι μεταφορά τους να είναι άμεση, ωστόσο ο φόβος να ερμηνευτεί με άλλο τρόπο η συμφωνία της 18ης Μαρτίου του 2016 από τους γείτονες και να αποτελέσει μια «γκρίζα ζώνη» σχετικά με το μέλλον των συγκεκριμένων ανθρώπων υπάρχει. Έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποια επίσημη «ανησυχητική κίνηση» από την άλλη πλευρά.