ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Ελ. Αρχαιολόγων: Η εφαρμογή της διαδικασίας για το Ελληνικό δεν επιφέρει καθυστερήσεις

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 13:02 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 13:03
Σύλλογος Ελ. Αρχαιολόγων: Η εφαρμογή της διαδικασίας για το Ελληνικό δεν επιφέρει καθυστερήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στήριξη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνιστά η σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οποία αναφέρεται ότι «η εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας για το Ελληνικό δεν επιφέρει καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετικη ανακοίνωση: «Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αποτελεί "δικαίωση του αγώνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), προκειμένου να μην καταστρατηγηθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος».

Ο Σύλλογος αναφερόταν στη διακοπή της συνεδρίασης του ΚΑΣ της 27ης Σεπτεμβρίου που αφορούσε την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά", προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη να προηγηθεί το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής.

«Η εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας δεν επιφέρει καθυστερήσεις: αν η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είχε γίνει εδώ και τόσους μήνες, αν το θέμα της κήρυξης είχε συμπεριληφθεί -ως όφειλε- στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ της 5ης/9/2017, όπως είχε αιτηθεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τότε και οι δύο γνωμοδοτήσεις θα ήταν ήδη έτοιμες», δηλώνει ο ΣΕΑ, τονίζοντας ότι «αντιθέτως, οι πολιτικές, οικονομικές και μιντιακές παρεμβάσεις προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία στην περίπτωση του Ελληνικού, είναι αυτές που ευθύνονται για τις ως τώρα καθυστερήσεις. Καλό θα ήταν οι φορείς αυτών των παρεμβάσεων να το κατανοήσουν επιτέλους και να αφήσουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα επιστημονικά όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού να αποφασίσουν με βάση το νόμο και την επιστημονική δεοντολογία», σημειώνει ο ΣΕΑ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι «η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, δεν εμποδίζει την έγκριση ή την εκτέλεση του όποιου έργου" (π.χ. κέντρο της Αθήνας, Ρόδος, Ναύπλιο, Μονεμβασία, Χανιά), αλλά "χαρακτηρίζει την περιοχή ως τόπο όπου αναμένεται να εντοπιστούν αρχαιότητες και διασφαλίζει ότι κάθε τεχνικό έργο θα παίρνει απαραίτητα την έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία".

Επίσης, ότι "οι όροι προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων θα ισχύουν στο διηνεκές και θα δεσμεύουν όχι μόνον την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., αλλά και τον κύριο του έργου, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους υπεργολάβους που θα εκτελέσουν τα τεχνικά έργα, έως και τους τελικούς χρήστες, κατοίκους ή επαγγελματίες που θα ζήσουν ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή».

Νωρίτερα, την βεβαιότητα ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει, όποια απόφαση και αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο διατύπωσε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο υφυπουργός τόνισε το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα κι ακόμα κι αν κρίνει ότι ορισμένες εκτάσεις στο Ελληνικό είναι «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» τα έργα θα υλοποιηθούν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις.

«Ολόκληρες πόλεις στην Ελλάδα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και χτίζονται σπίτια κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι το μοναδικό ζητούμενο θα είναι οι εργολάβοι να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

Την ίδια στιγμή απέδωσε την πολιτική ένταση που έχει προκύψει στην επένδυση που έχουν κάνει «κάποιοι» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτά τα έργα».