ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: Η Ελλάδα ζει ημέρες 2015 στο προσφυγικό - Τεράστιες οι ροές

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 14:12 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 14:57
Guardian: Η Ελλάδα ζει ημέρες 2015 στο προσφυγικό - Τεράστιες οι ροές
Facebook Twitter Whatsapp

Για δραματική αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών αφίξεων κάνει λόγο ρεπορτάζ του Guardian που εντοπίζει επίσης και την επιδείνωση των ήδη άθλιων συνθηκών διαβίωσης στα hotspots των νησιών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για δραματική αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών αφίξεων κάνει λόγο ρεπορτάζ του Guardian που εντοπίζει επίσης και την επιδείνωση των ήδη άθλιων συνθηκών διαβίωσης στα hotspots των νησιών.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει πως από τις αρχές του καλοκαιριού οι αφίξεις από ξηράς και θαλάσσης διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας πλέον το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016. Εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, «ολόκληρες οικογένειες που εγκατάλειψαν τις εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και το Ιράκ, άνθρωποι που βίωσαν τη βία, θύματα βιασμών και βασανιστηρίων», όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Ηλίας Παυλόπουλος, επικεφαλής των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στη χώρα μας, καταφθάνουν όχι μόνον με σωσίβιες λέμβους από τα μικρασιατικά παράλια, αλλά και πεζή από την Τουρκία.

Στο κείμενο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Guardian σημειώνεται ότι παρά τις υποσχέσεις το φθινόπωρο του 2015 των μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο, εκ των οποίων οι 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέχρι στιγμής μόνον 29.000 έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ζούμε ημέρες 2015 - Οι ροές είναι τεράστιες»

Οργανώσεις που ασχολούνται με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με εκείνη του 2015, όταν στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης έφθασαν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα. «Ζούμε ημέρες 2015», δήλωσε στον Guardian ο Παντελής Δημητρίου της ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα» στη Λέσβο. «Οι ροές είναι τεράστιες. Από τα περίπου 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα είναι περισσότερα από 200 ημερησίως. Μπορεί να ευθύνονται οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ή ίσως το τελευταίο κύμα πριν από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Ωστόσο ανησυχία προκαλεί όπως επισημαίνει η οργάνωση Save the Children ότι το 40% των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν είναι κάτω των 18 ετών, την ώρα που πάνω από 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα για παιδιά.

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Helena Smith, κάνει ειδική αναφορά στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, όπου ζουν 4.825 πρόσφυγες, από τους 1.800 που προβλέπονται, σύμφωνα με την UNHCR. Η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω της δραματικής καθυστέρησης στις διαδικασίες επανένωσης και μετεγκατάστασης των προσφύγων. «Σαν να ζούμε την τέλεια καταιγίδα», λέει ο Δημητρίου. Και συμπληρώνει: «Το ελληνικό κράτος κινείται πολύ-πολύ αργά. Είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε οι ανάγκες».