ΕΛΛΑΔΑ

Προσπάθεια απεμπλοκής στο Ελληνικό - Στήριξη του Συλλόγου Αρχαιολόγων στο ΚΑΣ

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 15:29 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 16:00
Προσπάθεια απεμπλοκής στο Ελληνικό - Στήριξη του Συλλόγου Αρχαιολόγων στο ΚΑΣ
Facebook Twitter Whatsapp

Σαφής πρόθεση από την κυβέρνηση να ''ξεμπλοκάρει'' το θέμα του Ελληνικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε κινήσεις απεμπλοκής από τον φαύλο κύκλο που έχει διαμορφωθεί γύρω από την επένδυση του Ελληνικού και απειλεί να ακυρώσει ή να μετατρέψει σε ανέκδοτο το ανοικτό προσκλητήριο προς υποψήφιους επενδυτές, που απηύθυνε προσωπικά ο πρωθυπουργός, προχωρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ''Καθημερινή'', έπειτα από τη νέα αναβολή που αποφάσισε το ΚΑΣ προχθές, παραπέμποντας σε νέα συνεδρίαση, την προσεχή Τρίτη, την απόφασή του για το Ελληνικό, το πρωθυπουργικό επιτελείο κινητοποιήθηκε χθες, με εμφανή πρόθεση να παρακαμφθεί ο σκόπελος του ΚΑΣ.

Ετσι πραγματοποιήθηκε, υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Από τη συνεδρίαση προέκυψε ανακοίνωση με τα εξής διακριτά σημεία: την ομόφωνη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης, την υπενθύμιση ότι η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική και την υπόμνηση ότι οι όποιες διαδικαστικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τάχιστα και, τέλος, τη διατύπωση της αποφασιστικότητας του κόμματος να στηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία για να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης.

Πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου αναδύονται δύο μηνύματα: το πρώτο και πιο σημαντικό σημείο αφορά την υπόμνηση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του ΚΑΣ και την εκ των προτέρων αποφασιστική υποστήριξη του κόμματος σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία για να επιταχυνθεί η επένδυση.

Οπως αναφέρει στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, η απόφαση του ΚΑΣ την προσεχή Τρίτη θα θέτει ένα πλαίσιο όπως το συμβούλιο το αντιλαμβάνεται, αλλά «από εκεί και πέρα το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες, πότε και με ποια σειρά θα γίνουν η οριοθέτηση, η κήρυξη, τα υπόλοιπα προβλεπόμενα είναι θέμα αποφάσεων σε άλλο επίπεδο». Καθίσταται έτσι σαφές ότι έχει αποφασισθεί η άμεση ή έμμεση παράκαμψη του συμβουλίου, εφόσον επιμείνει στις αγκυλώσεις του.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε με άμεση νομοθέτηση που θα προβλέπει σύσταση άλλου οργάνου, είτε με τη μη υπογραφή της απόφασης του ΚΑΣ από την υπουργό Πολιτισμού, έπειτα από αιτιολογημένη απόρριψη, ή με την καθαίρεση της γενικής γραμματέως και την αντικατάστασή της, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο, όποια λύση και αν επιλεγεί, να προκύψουν νέες καθυστερήσεις εξαιτίας προσφυγών στο ΣτΕ.

Το δεύτερο μήνυμα είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις επικρίσεις που δέχεται για δυϊσμό. Οτι, δηλαδή, κινείται και πράττει λέγοντας από τη μια αυτά που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές, αλλά, την ίδια στιγμή, αφήνοντας τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιεί τη δική του ατζέντα, που συμπεριλαμβάνει την αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις και σε αρκετά επενδυτικά σχέδια, ανάμεσά τους και το Ελληνικό. Το επίσημο κόμμα, με τη χθεσινή απόφαση και την εκδήλωση υποστήριξης στην επένδυση, επιχειρεί να αποτινάξει αυτές τις κατηγορίες.

Μάλιστα, η απόφαση ελήφθη ομοφώνως, παρόντος του κ. Νίκου Φίλη, που μόλις την προηγουμένη βρέθηκε στο πλευρό των αρχαιολόγων που διαδήλωναν έξω από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η σε άλλο μήκος κύματος αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, στη Βουλή, ότι «οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης ταυτότητας αυτής της χώρας και δεν μπορεί καμιά πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζει το έργο τους».

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Η εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας δεν επιφέρει καθυστερήσεις

Την ίδια στιγμή, στήριξη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνιστά η σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οποία αναφέρεται ότι «η εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας για το Ελληνικό δεν επιφέρει καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετικη ανακοίνωση: «Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αποτελεί "δικαίωση του αγώνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), προκειμένου να μην καταστρατηγηθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος».

Ο Σύλλογος αναφερόταν στη διακοπή της συνεδρίασης του ΚΑΣ της 27ης Σεπτεμβρίου που αφορούσε την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά", προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη να προηγηθεί το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής.
«Η εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας δεν επιφέρει καθυστερήσεις: αν η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είχε γίνει εδώ και τόσους μήνες, αν το θέμα της κήρυξης είχε συμπεριληφθεί -ως όφειλε- στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ της 5ης/9/2017, όπως είχε αιτηθεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τότε και οι δύο γνωμοδοτήσεις θα ήταν ήδη έτοιμες», δηλώνει ο ΣΕΑ, τονίζοντας ότι «αντιθέτως, οι πολιτικές, οικονομικές και μιντιακές παρεμβάσεις προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία στην περίπτωση του Ελληνικού, είναι αυτές που ευθύνονται για τις ως τώρα καθυστερήσεις. Καλό θα ήταν οι φορείς αυτών των παρεμβάσεων να το κατανοήσουν επιτέλους και να αφήσουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα επιστημονικά όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού να αποφασίσουν με βάση το νόμο και την επιστημονική δεοντολογία», σημειώνει ο ΣΕΑ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι «η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, δεν εμποδίζει την έγκριση ή την εκτέλεση του όποιου έργου" (π.χ. κέντρο της Αθήνας, Ρόδος, Ναύπλιο, Μονεμβασία, Χανιά), αλλά "χαρακτηρίζει την περιοχή ως τόπο όπου αναμένεται να εντοπιστούν αρχαιότητες και διασφαλίζει ότι κάθε τεχνικό έργο θα παίρνει απαραίτητα την έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία".

Επίσης, ότι "οι όροι προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων θα ισχύουν στο διηνεκές και θα δεσμεύουν όχι μόνον την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., αλλά και τον κύριο του έργου, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους υπεργολάβους που θα εκτελέσουν τα τεχνικά έργα, έως και τους τελικούς χρήστες, κατοίκους ή επαγγελματίες που θα ζήσουν ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή».

Νωρίτερα, την βεβαιότητα ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει, όποια απόφαση και αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο διατύπωσε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο υφυπουργός τόνισε το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα κι ακόμα κι αν κρίνει ότι ορισμένες εκτάσεις στο Ελληνικό είναι «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» τα έργα θα υλοποιηθούν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις.
«Ολόκληρες πόλεις στην Ελλάδα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και χτίζονται σπίτια κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι το μοναδικό ζητούμενο θα είναι οι εργολάβοι να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

Την ίδια στιγμή απέδωσε την πολιτική ένταση που έχει προκύψει στην επένδυση που έχουν κάνει «κάποιοι» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτά τα έργα».