ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικός συναγερμός και αλαλούμ με την ιλαρά – Παλιά τα κρούσματα στην εντατική

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 20:09 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 22:17
Εθνικός συναγερμός και αλαλούμ με την ιλαρά – Παλιά τα κρούσματα στην εντατική
Facebook Twitter Whatsapp

Παλιά είναι τα κρούσματα ιλαράς για τα οποία παρέστη ανάγκη μικρά παιδιά να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικές θεραπείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παλιά είναι τα κρούσματα ιλαράς για τα οποία παρέστη ανάγκη μικρά παιδιά να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικές εβδομάδες δύο παιδιά νοσηλεύτηκαν-για προληπτικούς λόγους- στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων αλλά έλαβαν εξιτήριο.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αποκάλυψε ότι ένα παιδάκι 8 μηνών παίρνει σήμερα εξιτήριο από την εντατική του νοσοκομείου Παίδων.

Στους κόλπους των υπηρεσιών υγείας επικρατεί μια σύγχυση που διαχέεται χωρίς έλεγχο και προς το κοινό, καθώς τις τελευταίες ημέρες η ενημέρωση γίνεται με διαρροές. Παρ όλα αυτά, ο πανικός δεν βοηθάει.

Η αλήθεια είναι πως, με την έναρξη της σχολικής περιόδου, το ΚΕΕΛΠΝΟ φοβάται πως θα αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα τα οποία, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα είναι 170.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική εταιρεία, 350.000 παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας 15 μηνών μέχρι 4 ετών, είναι ακάλυπτα απέναντι στην νόσο καθώς είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου είτε έχουν εμβολιαστεί ατελώς. Το απόθεμα σε εμβόλια, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, είναι 100.000.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε οδηγίες με τις οποίες ζητάει να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες αντί για τους 15. Να επαναλαμβάνεται σύντομα η 2η δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχύσουμε ακριβώς την ανοσιακή απάντηση η οποία υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας. Η αιτία της επιδημίας είναι ο φόβος για το εμβόλιο, το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» που ξέσπασε σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει προκαλέσει έξαρση της νόσου σε πολλές χώρες ακόμα και στη γειτονιά μας.

Η ιλαρά ήταν μια ασθένεια που είχε εξαλειφθεί. Σήμερα επανεμφανίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι.

Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία (από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 8.937 κρούσματα και 33 θάνατοι) και η Ιταλία (4.328 κρούσματα και 3 θάνατοι).