ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για δύσκολο χειμώνα στα νησιά λόγω της ραγδαίας αύξησης στις αφίξεις προσφύγων

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2017, 12:50 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2017, 23:38
Φόβοι για δύσκολο χειμώνα στα νησιά λόγω της ραγδαίας αύξησης στις αφίξεις προσφύγων
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας

Με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου να κρούει τον κώδωνα λόγω της ραγδαίας αύξησης των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ όσο χειμωνιάζει η κατάσταση θα δυσκολεύει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Καλογήρου επισήμανε ότι "η κατάσταση μέρα με την ημέρα γίνεται δυσκολότερη. Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες ήρθαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 3.918 μετανάστες και πρόσφυγες, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι οι αφίξεις ήταν 2.000" και εκτίμησε ότι "θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις βίας όπως είχαμε τον προηγούμενο καιρό λόγω της υπερσυγκέντρωσης. Εχουμε μπροστά μας τον χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχων Συνόρων, η εικόνα της κατάστασης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την 30ή Σεπτέμβρη 2017, έχει ως εξής:

  • Στη Λέσβο βρίσκονται συνολικά 6.402 μετανάστες και πρόσφυγες
  • Στη Χίο 1.634
  • Στη Σάμο 2.977
  • Στη Λέρο 979
  • Στην Κω 1.200

Αναζητά λύσεις η κυβέρνηση

Δεν αποκλείεται οι λύσεις που αναζητά το κυβερνητικό επιτελείο να περιλαμβάνουν την επέκταση των camps και την επίσπευση των επιστροφών. Σε κάθε περίπτωση προαπαιτούμενο αποτελεί η καλή συνεργασία και συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι αδυναμίες του συστήματος είναι πολλές και δυσεπίλυτες για μια συμφωνία μεταξύ Ε.Ε – Τουρκίας, που μπορεί από τον Μάρτιο του 2016 να μείωσε τις ροές, όμως υπάρχουν πολλά «καυτά» ζητήματα που εκκρεμούν ακόμα.  

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 19.700 άτομα, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται 2.287 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ήταν 64.000. Για να αυξηθούν οι δικαιούχοι, όμως είναι αναγκαίο να αλλάξουν τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται.