ΕΛΛΑΔΑ

Αλαλούμ με τα συγγράμματα: «Λεφτά... υπάρχουν» λένε οι εκδότες - «Ωμός εκβιασμός» απαντά το Υπ. Παιδείας

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 13:49 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 17:14
Αλαλούμ με τα συγγράμματα: «Λεφτά... υπάρχουν» λένε οι εκδότες - «Ωμός εκβιασμός» απαντά το Υπ. Παιδείας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι συσσωρευμένες οφειλές αγγίζουν τα 55 εκατ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μεγάλη αναστάτωση τόσο στους κόλπους των φοιτητών, όσο και των καθηγητών έχει προκαλέσει από χθες η ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημονικών Βιβλίων ΣΕΕΒΙ να αναστείλουν την διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι η καθυστέρηση πληρωμών υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής και κυρίως λογικής και «αυτό σε συνάρτηση με τις περικοπές κατά 55% που έχουμε υποστεί δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η απόφαση του ΣΕΕΒΙ «είναι η πιο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση που πήρε ποτέ ο κλάδος. Και άλλες φορές στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά σε ανεκτά και επιτρεπτά όρια. Σήμερα, όμως, η καθυστέρηση πληρωμών υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής και κυρίως λογικής».

Τέλος, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, «καλεί τον υπουργό Παιδείας και Καθηγητή κ. Γαβρόγλου να βρει άμεσα λύση, ώστε ακόμα και την ύστατη ώρα να καταφέρει ο κλάδος να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλ. Παπαζήσης επισημαίνει στο newpost.gr ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι λεφτά υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να... αποδεσμευθούν λόγω γραφειοκρατίας και της δυσκολίας στο σύστημα πληρωμών του υπουργείου που έχει αλλάξει από τις αρχές του χρόνου».

«Κάνουμε υπομονή από τον Μάρτιο και το μόνο που λαμβάνουμε είναι μόνο υποσχέσεις. Έχουμε κάνει δύο συναντήσεις τους τελευταίους μήνες με τον κ. Γαβρόγλου και παρότι μας έχει πει ότι θα διευθετηθεί το ζήτημα, δεν έχουμε δει τίποτα. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν τα χρήματα αλλά δεν μπορούν να αποδεσμευτούν λόγω γραφειοκρατίας. Προβαίνουμε λοιπόν και εμείς σε αυτή την κίνηση, γιατί πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης» υπογραμμίζει ο κ. Παπαζήσης. 

Όπως υποστηρίζει, δε, ο ίδιος τα άμεσα χρωστούμενα είναι 18 εκατ. ευρώ, όμως συνολικά το χρωστούμενο ποσό είναι 55 εκατομμύρια, συσσωρευμένες οφειλές από το 2015. 

Ο κ. Παπαζήσης κάνει έκκληση ακόμα και τώρα για λύση του ζητήματος, προκειμένου να προληφθεί η ημερομηνία διανομής των συγγραμμάτων που είναι η 21η Οκτωβρίου. «Μπορεί ακόμα και τώρα να αρχίσουμε να τυπώνουμε για να προλάβουμε την ημερομηνία, αρκεί όμως και το υπουργείο από την πλευρά του δείξει καλή θέληση και μας δώσει τα χρήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι 35.000 άτομα, από συγγραφείς μέχρι εργαζόμενοι στα εκτυπωτήρια. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Πρόεδρου του ΟΣΔΕΛ ( Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου) Αντώνη Καρατζά, ο οποίος μιλά για «επιχειρήσεις που αδυνατούν πλέον να τυπώσουν. Μιλάμε για συγγραφείς, μεταφραστές, τυπογράφοι, εργαζόμενοι στους εκδοτικούς οίκους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν από τον Ιούνιο του 2015 απλήρωτοι». 

Τονίζει, επίσης: «Εχουμε συχνά επαφές και δεν θέλουμε να έχουμε κόντρα με το υπουργείο. Ομως έχουμε πλέον πρακτική αδυναμία να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και αν υπάρχουν έστω και λίγα χρήματα τώρα μπορούμε να το συζητήσουμε».

Υπουργείο Παιδείας: Κάναμε πρόταση και την απέρριψαν

Από την πλευρά του το υπουργείο τονίζει ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο όγκο πληρωμών, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν, αν δεν προχωρήσουν πρώτα συγκεκριμένοι έλεγχοι, καθώς πρόκειται για πολλά χρήματα, πάνω από 60 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα συνεργάτες του κ. Γαβρόγλου υποστηρίζουν στο Newpost.gr ότι ''έγινε πρόταση στους εκδότες για τμηματική αποπληρωμή αλλά δεν δέχτηκαν''. 

Το υπουργείο μάλιστα απέστειλε και σχετική ανακοίνωση με περισσότερες διευκρινίσεις για το πλαίσιο της υπόθεσης:

«Η χθεσινή απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ- με την πλήρη υποστήριξη της ΝΔ- περί διακοπής της διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές, δεν είναι παρά ένας ωμός εκβιασμός εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος  (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές. 

Το Υπουργείο διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι  θα συνεχίσει  τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες.   

Οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χθες είχε πληρωθεί το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ. 

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ εκδόθηκε δύο μέρες πριν από την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου. 

Όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια είναι τεράστιος. 

Την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ, που συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις  του Υπουργείου που θα επίσπευδαν τις πληρωμές προκαλώντας εύλογες απορίες. 

Στην ίδια συζήτηση, εκφράστηκαν από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τον έλεγχο των παραστατικών όπως λάθος τίτλοι – δυσκολία στην ταυτοποίηση, ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά (τόπος προορισμού, ίδρυμα, ID κατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης με διανομή) διαφορετικές εκδόσεις δηλωθέντων και τελικώς διανεμηθέντων συγγραμμάτων κ.λπ. 

Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής μετά τον υποχρεωτικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσουν».