ΕΛΛΑΔΑ

Η κατάσταση στη Μόρια εκθέτει παγκοσμίως τη χώρα - HRW: «Συνθήκες διαβίωσης που δεν αρμόζουν σε καμία μορφή ζωής...»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 14:09 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 17:24
Η κατάσταση στη Μόρια εκθέτει παγκοσμίως τη χώρα - HRW: «Συνθήκες διαβίωσης που δεν αρμόζουν σε καμία μορφή ζωής...»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά «νίπτουν τα χείρας τους»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνθήκες που δεν αρμόζουν σε καμία μορφή ζωής, με στοιβαγμένους πρόσφυγες και επικίνδυνες παραμέτρους για την ανθρώπινη υγεία, περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ Human Rights Watch στη Βουλή.

Μιλώντας σε επιτροπή για τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, η Emina Cerimovic, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, δήλωσε πως η κατάσταση στη Μόρια είναι κατεπείγουσα, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ότι χειρότερο έχω δει στη ζωή μου. Και έχω περάσει πόλεμο. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Σε κανέναν δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση και δεν έχει σημασία αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες».

Όπως είπε πως τα ντους του καταυλισμού είναι σε κοινή θέα, καθώς δεν μπορεί κανείς να πάει στις τουαλέτες από τη δυσοσμία των κοπράνων και των ούρων. «Δεν υπάρχει ζεστό νερό στη Μόρια και γενικώς φέρνουν μόνο τρεις φορές της μέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «βλέπαμε παιδάκια να παλεύουν με 4.000 άλλους ανθρώπους περπατώντας ξυπόλητα στα βράχια. Γνωρίσαμε πρόσφυγες που είχαν να κάνουν ντους 2 μήνες».

Από την πλευρά της η Εύα Κοσσέ, ερευνήτρια του Οργανισμού στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά «νίπτουν τα χείρας τους, δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη». Μάλιστα αναφερόμενη στον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά, διευκρίνισε πως αυτό συμβαίνει, λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Όμως δεν αναφέρεται πουθενά ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα. Η λύση για ότι συμβαίνει στα νησιά είναι η άρση του γεωγραφικού περιορισμού», κατέληξε.