ΕΛΛΑΔΑ

Νέο «καμπανάκι» από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά: Συνολικά 215 κρούσματα

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 18:47 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 18:27
Νέο «καμπανάκι» από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά: Συνολικά 215 κρούσματα
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 215 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα και αναφέρει ότι «στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φόβους για αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα εκφράζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως σημειώνει το Κέντρο σε ανακοίνωση, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 215 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα και αναφέρει ότι «στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι».

Εν συνεχεία επισημαίνει ότι «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.