ΕΛΛΑΔΑ

«Πόλεμος» με την εκκλησία για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου - Ιερά Σύνοδος: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 19:20 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 23:56
«Πόλεμος» με την εκκλησία για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου - Ιερά Σύνοδος: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο
Facebook Twitter Whatsapp

Τι απαντά μέσω του Newpost η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και της εκκλησίας με αφορμή το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου. Σήμερα, η Ιερά Σύνοδος με μια ιδιαιτέρως αιχμηρή απόφαση ζήτησε να αποσυρθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο καθώς όπως αναφέρει «προκαλεί το κοινωνικό αίσθημα».

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι τεσσάρων οργανώσεων που δουλεύουν πάνω στα δικαιώματα των τρανς ατόμων – το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Colour Youth, Κοινότητα LGBT Νέων Αθήνας, η Διεθνής Αμνηστία και η All Out – παρέδωσαν 23,782 υπογραφές για το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, στη Γενική Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη.

Τις υπογραφές παρέδωσαν από τις οργανώσεις, η Άννα Απέργη, Συντονίστρια Προγραμμάτων, από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Δήμητρα Σπαθαρίδου, Συντονίστρια Δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και οι Σάββας Κλεάνθους και Χαρά Νικολάου από την Colour Youth.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, δηλώνει στο Newpost: «Η εκκλησία έχει τις απόψεις της, οι οποίες δεν μας ενδιαφέρουν. Το δείξαμε με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο, αφού δεν καθίσαμε να ακούσουμε τον κακοποιητικό τους λόγο στη Βουλή. Ούτως ή άλλως κάθε Κυριακή τα λένε από άμβωνος. Είναι μια ρατσιστική, μισαλλόδοξη ρητορική που δεν έχει καμία σχέση με την χριστιανική αγάπη. Στο κάτω-κάτω, δεν είναι θέματα της εκκλησίας αυτά».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας

Την έκρηξη επέφερε η παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου που ζητά χωρίς περιστροφές να αποσυρθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο! Η εν λόγω απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση που διεξήχθη υπό την προεδρία του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και η ανακοίνωση είναι διατυπωμένη σε αρκετά αυστηρή γλώσσα. Οι ιεράρχες απευθύνουν «ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το Νομοσχέδιο».

Στο σκεπτικό επίσης σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας» και καλεί τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το Νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτωνπου μαστίζουν την κοινωνία».

Ωστόσο, πέραν της Ιεράς Συνόδου, έντονη ήταν η αντίδραση και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Σε επιστολή προς του Υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που απέστειλε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επισημαίνεται ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού. 

Οι Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των Είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους στην επιστολή τους, διερωτώνται μάλιστα ποιοι ορθόδοξοι βουλευτές θα προχωρήσουν στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου. «Αναφορικώς με το προς ψήφιση νομοσχέδιο διερωτώμεθα πλέον τι μας επιφυλάσσεται στο μέλλον!» - αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του Αγίου Όρους.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των κομμάτων, καθώς στο Άρθρο 3 με τίτλο «Διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου – Προϋποθέσεις» προβλέπεται:

1. Σε περίπτωση ασυμφωνίας µμεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.

2. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, µε εξαίρεση τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα και τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου που θα συ- σταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. και Α. Κυριακού» µε απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

3. Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένοι φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να µην είναι έγγαμο.

4. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένοι φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται µε τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

Τι σημαίνει «αναγνώριση ταυτότητας φύλου»

Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου είναι η διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στα επίσημα (κρατικά) έγγραφα και μητρώα, προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα του φύλου ενός ανθρώπου. Θεωρείται σημαντική και είναι πάγιο αίτημα των διεμφυλικών, καθώς θα λύσει πολλά καθημερινά προβλήματα, όπως η παραλαβή ενός δέματος, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ή απλά η χρήση ενός εξατομικευμένου εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που καθίστανται αδύνατα αν η ταυτότητα φύλου σας δεν ταιριάζει με το φύλο έτσι όπως αυτό αναφέρεται στην ταυτότητα, το διαβατήριο, κ.λ.π