ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρό μήνυμα Ύπατης Αρμοστείας: Έρχονται κρύο και βροχές, «τρέξτε» τις δομές για τους πρόσφυγες

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2017, 12:44 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2017, 20:57
Αυστηρό μήνυμα Ύπατης Αρμοστείας:  Έρχονται κρύο και βροχές, «τρέξτε» τις δομές για τους πρόσφυγες
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα έκθεση κόλαφος για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τον χειμώνα στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων καλεί τις ελληνικές αρχές η Ύπατη Αρμοστεία. Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανα στη Βουλή εκπρόσωποι ΜΚΟ, οι συνθήκες σε Σάμο και Λέσβο είναι απάνθρωπες, ενώ περιέγραψαν εικόνες χάους στους καταυλισμούς.

Η Ύπατη Αρμοστεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει του χειμώνα, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι αφίξεις στη χώρα.

«Η Υ.Α. κάνει έκκληση για δράση στα νησιά με στόχο τη μείωση του υπερπληθυσμού, τη βελτίωση των καταλυμάτων και την προμήθεια και διανομή κατάλληλων και επαρκών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η πίεση στα υπερπλήρη κέντρα συνέχισε και τον Σεπτέμβριο με σχεδόν 5.000 νέες αφίξεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες να αναγκάζονται να κοιμούνται σε μικρές σκηνές και σε καταλύματα ακατάλληλα για τον χειμώνα. Οι αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα έφτασαν φέτος τις 20.000 και οι περισσότεροι ήταν από τη Συρία ή το Ιράκ. Πάνω από τους μισούς κατέφτασαν τους τελευταίους τρεις μήνες, με την πλειοψηφία να αποτελείται από οικογένειες ή άλλες ευάλωτες ομάδες.

Η πρόσφατη αύξηση στις αφίξεις έχει επιβαρύνει περαιτέρω την ικανότητα υποδοχής της Ελλάδας στα νησιά. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), γνωστά ως hotspots, στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συνωστισμένοι σε έναν συνολικό χώρο για 2.000 άτομα.

Στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι βρίσκονται σε ανεπαρκή καταλύματα, εκ των οποίων το ένα τρίτο κατασκηνώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Άλλοι 300 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών, κοιμούνται σε μικρές σκηνές στα δάση έξω από το κέντρο υποδοχής, λόγω έλλειψης χώρου και επαρκών υπηρεσιών μέσα στο κέντρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Υ.Α. παροτρύνει τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινότητα να υποστηρίξουν την επέκταση του προγράμματος στέγασης σε διαμερίσματα στο νησί.

Στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου, περισσότεροι από βρίσκονται σε αυτοσχέδια καταλύματα ή σκηνές, χωρίς μόνωση, δάπεδο ή μονάδες θέρμανσης. Πολλοί από αυτούς είναι οικογένειες, έγκυοι, άτομα με αναπηρίες, καθώς και πολύ μικρά παιδιά. Η Υ.Α. έχει εγκαταστήσει 344 προκατασκευασμένους οικίσκους στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διεύρυνση του χώρου του Καρά Τεπέ, όπου ζουν 750 αιτούντες άσυλο και η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στον δήμο Λέσβου να αυξήσει άμεσα τη χωρητικότητά του.

Και στη Χίο παρατηρείται υπερσυνωστισμός και κακές συνθήκες διαβίωσης, ενώ αυξάνει η ανησυχία και για τη Λέρο και την Κω καθώς συνεχίζουν να σημειώνονται θαλάσσιες αφίξεις.

Την περασμένη χρονιά, το χιόνι και οι ψυχρές θερμοκρασίες έκαναν τους ανθρώπους να υποφέρουν μέσα σε καταλύματα χωρίς θέρμανση. Φέτος, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η ετοιμότητα για τον χειμώνα, με τη διασφάλιση επαρκούς στέγασης και τη διανομή χειμωνιάτικων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, υπνόσακοι, στρώματα και ζεστά ρούχα.

Πέντε χιλιάδες άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον

Μιλώντας σε επιτροπή για τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, η Emina Cerimovic, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, δήλωσε πως η κατάσταση στη Μόρια είναι κατεπείγουσα, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ότι χειρότερο έχω δει στη ζωή μου. Και έχω περάσει πόλεμο. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Σε κανέναν δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση και δεν έχει σημασία αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες».

Όπως είπε πως τα ντους του καταυλισμού είναι σε κοινή θέα, καθώς δεν μπορεί κανείς να πάει στις τουαλέτες από τη δυσοσμία των κοπράνων και των ούρων. «Δεν υπάρχει ζεστό νερό στη Μόρια και γενικώς φέρνουν μόνο τρεις φορές της μέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «βλέπαμε παιδάκια να παλεύουν με 4.000 άλλους ανθρώπους περπατώντας ξυπόλητα στα βράχια. Γνωρίσαμε πρόσφυγες που είχαν να κάνουν ντους 2 μήνες».