ΕΛΛΑΔΑ

Χρήσιμες οδηγίες της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας για το πετρέλαιο θέρμανσης

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2017, 17:12 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2017, 17:40
Χρήσιμες οδηγίες της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας για το πετρέλαιο θέρμανσης
Intime News Photo Agency
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εξέδωσε οδηγίες, για τους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν όσοι το προμηθευτούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα «μάτια τους δεκατέσσερα» πρέπει να έχουν οι καταναλωτές ενόψει της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφευχθούν «μοιραία λάθη» που θα κοστίσουν ακριβά στην τσέπη των καταναλωτών.

Για τον λόγο αυτό,  η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εξέδωσε οδηγίες, για τους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν όσοι το προμηθευτούν.

Η Ένωση Καταναλωτών συμβουλεύει τους καταναλωτές να έχουν το νου τους στην διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης, γνωρίζοντάς τους ότι ένας τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.

Για την παραλαβή λοιπόν της σωστής ποσότητας πετρελαίου δεν χρειάζονται ούτε ειδικές γνώσεις ούτε πολύπλοκα και δαπανηρά συστήματα, αρκεί ο καταναλωτής να έχει μια ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα κι ένα μέτρο και να ακολουθήσει την εξής μέθοδο:

1. Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό ( ένα πόντο) του ύψους της.

2. Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, που έφερε το πετρέλαιο, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο.

Γι’ αυτή τη μέτρηση , η βέργα πρέπει να μπαίνει κατακόρυφα κι όχι λοξά. Επίσης να μετρηθεί με τον ίδιο τρόπο το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοσή του.

3. Προσοχή, πάνω στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός ή ο συνοδηγός του βυτιοφόρου να έχουν γράψει το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του.

4. Για να πληρωθεί, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή. Γι’ αυτό μετά το τέλος της παραλαβής περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο από τον αφρό του…

Πως υπολογίζονται τα λίτρα

Για παράδειγμα παίρνουμε μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα μήκος , 1 μέτρο πλάτος , 1 μέτρο ύψος.

Ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι 2 x 1 x 1 = 2.000 κυβικά μέτρα, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 2.000 λίτρα. Αφού στα 100 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 2.000 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους τους αντιστοιχούν 2.000 / 100 = 20 λίτρα.

Επομένως αν η παραπάνω δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν την παράδοση και 102 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε θα πληρωθεί για : ( 102 – 12 ) x 20 = =1.800 λίτρα πετρελαίου.

5. Ακόμη ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χρώμα κοκκινωπό, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει χρώμα πράσινο.

Επίσης είναι σε όλους γνωστό η τακτική συντήρηση του καυστήρα – λέβητα εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια, οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος.

Οι καταναλωτές να ζητούν από τους ειδικούς-αδειούχους τεχνίτες το φύλλο ελέγχου!!!

Προσοχή, εάν υπάρχει αμφισβήτηση για την ποσότητα πετρελαίου πρέπει:

α) πρέπει να ειδοποιηθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Καταναλωτή, τηλεφωνική γραμμή 1520 και

β) το πετρέλαιο πρέπει να παραληφθεί υπογράφοντας την ένδειξη «με επιφύλαξη».