ΕΛΛΑΔΑ

Πώληση πετρελαίου με το... σταγονόμετρο φέτος - Μειωμένη κίνηση προβλέπουν οι πρατηριούχοι - Αυστηρά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2017, 21:46 / Ανανεώθηκε 7 Οκτωβρίου 2017, 22:34
Πώληση πετρελαίου με το... σταγονόμετρο φέτος - Μειωμένη κίνηση προβλέπουν οι πρατηριούχοι - Αυστηρά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η τιμή εκκίνησης στο 1 ευρώ το λίτρο αποθαρρύνει τα νοικοκυριά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι την επόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, με τις τιμές ανά λίτρο να είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το 2016.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή εκκίνησης από τις 16 Οκτωβρίου θα είναι αυξημένη κατά 4% - 6% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο που η τιμή του είχε «ανοίξει» προς 0,92 ευρώ το λίτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω και της αύξησης των έμμεσων φόρων στα καύσιμα που θεσπίστηκαν την άνοιξη του 2016, η τιμή εκκίνησης στην Αττική αναμένεται να κυμανθεί από 0,96-0,98 ευρώ το λίτρο έναντι 1 ευρώ στην περιφέρεια και 1,20 ευρώ στα νησιά. 

Ωστόσο, το τελικό ύψος εκκίνησης θα εξαρτηθεί και από τις τότε διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου αλλά και από την ισοτιμία ευρώ  - δολαρίου.

Όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων, η τιμή εκκίνησης στο 1 ευρώ το λίτρο θα αποθαρρύνει, όπως και πέρυσι, πολλά νοικοκυριά να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, καθώς για το ελάχιστο, που είναι τα 1.000 λίτρα, απαιτούνται 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουμε και φέτος περιορισμένες καταναλώσεις.

''Η κίνηση θα είναι μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς αναμένουμε μόνο με το πολύ κρύο να αρχίσει η κατανάλωση'' εκτιμά η κ. Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, ενώ, προσθέτει ότι παρότι η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, οι διευκρινίσεις για το ποιος δικαιούται επίδομα θέρμανσης φέτος δεν θα δοθούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αποθαρρύνοντας διπλά την πρόθεση των πολιτών για ανεφοδιασμό.

''Θα δούμε και πάλι το φαινόμενο ''γαλατάδικο'': Τα φορτηγά να πηγαίνουν στα σπίτια ακόμα και για λίγα λίτρα'', λόγω της δυσκολίας αποπληρωμής, τονίζει η πρόεδρος των βενζινοπωλών.

Σύμφωνα με την κ. Ζάγκα, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει δύο σενάρια: Είτε τη διάθεση λιγότερων χρημάτων σε περισσότερο πληθυσμό είτε περισσότερων στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδων. 

Από την άλλη, αρνητικό παράγοντα στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα αποτελέσει φέτος και η περικοπή κατά 50% των δικαιούχων επιδότησης, καθώς περιορίζεται στο ήμισυ η κρατική επιχορήγηση του πετρελαίου (από 110 εκατ. ευρώ σε 55 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να ξεπαγιάσουν, αφού αυστηροποιούνται τα κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) για τη χορήγηση του επιδόματος.