ΕΛΛΑΔΑ

Die Zeit: Αυτός είναι ο Αυστριακός «Άγιος» της ελληνικής κρίσης

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 09:46 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 09:05
Die Zeit: Αυτός είναι ο Αυστριακός «Άγιος» της ελληνικής κρίσης
Facebook Twitter Whatsapp

Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι από το εξωτερικό που αθόρυβα βοηθούν την Ελλάδα της κρίσης.

Στο έργο ενός Αυστριακού που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθά ανθρώπους στην Ελλάδα αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα «Die Zeit».

Πρόκειται για τον Έρβιβ Σριμφ, ιδρυτή του Συλλόγου «Βοήθεια για την Ελλάδα», ο οποίος μεταφέρει από τη χώρα του με το μικρό φορτηγάκι του από φάρμακα και παιδικές τροφές μέχρι ιατρικά μηχανήματα. 

«Ξεκινήσαμε εδώ και πέντε χρόνια και προσπαθούμε να ανακουφίσουμε άτομα που περνάνε δυσκολίες» τονίζει ο Σριμφ, του οποίου συνηθισμένο πόστο είναι το λιμάνι του Πειραιά, όπου άστεγοι Έλληνες αλλά και πρόσφυγες κάνουν ουρά για φαγητό αλλά και για υπνόσακους. Για πολλούς μάλιστα αυτό είναι το μοναδικό ζεστό γεύμα μέσα στην εβδομάδα...

Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι και απογοητευμένοι

Σύμφωνα με την εφημερίδαμ η Ελλάδα έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο της οικονομικής της δύναμης από την αρχή της κρίσης, το 2009. Πάνω από 150.000 επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, καταστράφηκαν. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 27%, το επίδομα ανεργίας έχει μειωθεί και βασική ασφάλιση δεν υπάρχει. Είναι, δε, πολλοί αυτοί που δεν έχουν πλέον που να μείνουν.

«Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι και απογοητευμένοι» λέει ο Σριμφ. Ο σύλλογός του ιδρύθηκε στο Σάλτσμπουργκ το 2012 και από τότε ο ίδιος έκλεισε την εταιρεία του με αξεσουάρ υπολογιστών και έχει αφιερωθεί στο έργο του.

Σχεδόν κάθε μήνα 40 εθελοντές μετακινούνται από την Αυστρία στην Ελλάδα με φορτηγά που έχουν φάρμακα και φαγητά: Κάθε χρόνο μεταφέρονται στη χώρα μας 100 τόνοι προμηθειών. «Η ανάγκη όμως δεν μειώνεται, γίνεται όλο και μεγαλύτερη».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «οι περισσότερες οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση ανήκουν στη μεσαία τάξη: Εργαζόμενοι, βιοτέχνες, έμποροι. Σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας άνεργος».