ΕΛΛΑΔΑ

«Γεφύρι της Άρτας» το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης - Ζητούν επιπλέον γιατρούς

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 13:29 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2017, 16:18
«Γεφύρι της Άρτας» το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης - Ζητούν επιπλέον γιατρούς
Facebook Twitter Whatsapp

Έρχεται νέα προκήρυξη για προσλήψεις από το υπ. Υγείας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε νέα συμπληρωματική προκήρυξη για την πρόσληψη επιπλέον γιατρών (παθολόγοι, παιδίατροι, γενικοί γιατροί) που θα στελεχώσουν τις υπό ίδρυση Τοπικές Μονάδες Υγείας (θα αντικαταστήσουν τα Κέντρα Υγείας) θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, έχοντας ως στόχο να αποτελέσουν σύγχρονα «ιατρεία της γειτονιάς», ακόμη και σε μεγάλες πόλεις.

Η πρώτη προκήρυξη τον περασμένο Αύγουστο για την κάλυψη των παραπάνω ιατρικών ειδικοτήτων δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής μόλις 583 γιατροί κυρίως για Τοπικές Μονάδες Υγείας που θα στηθούν σε αστικά κέντρα. Κι αυτό παρότι η προκήρυξη θέσεων προέβλεπε υψηλές μηνιαίες απολαβές για τους νεοπροσλαμβανόμενους γιατρούς ανάλογες με αυτές του επιμελητή Α του ΕΣΥ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω να μπουν σε λειτουργία από τις αρχές Δεκέμβρη (αντί του καλοκαιριού που είχε εξαγγελθεί ) μόνον 75 Τοπικά Κέντρα Υγείας σε σύνολο 239 που προβλέπει το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας. Τα περισσότερα από αυτά θα λειτουργήσουν στους Δήμους Αθηναίων, Νέας Ιωνίας, Καλλιθέας, Πειραιά, σε τέσσερις δήμους της Θεσσαλονίκης, στον δήμο Πατρέων, στη Χίο, τη Σύρο κλπ.

Με το προγραμμα των Τοπικών Κέντρων Υγείας επιδιώκεται η πλήρης αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τη σύσταση, 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 64 αστικά κέντρα που καλύπτουν το 25% του πληθυσμού της χώρας και τα οποία θα στελεχωθούν με 3.200 οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας.

Στόχος, με τις αποκεντρωμένες αυτέ  Μονάδες Υγείας σε πόλεις και κωμοπόλεις συνολικού κόστους 300 εκατ. ευρώ ετησίως, είναι  να δοθεί έμφαση στην ολιστική φροντίδα, την πρόληψη και την αγωγή υγείας μεγάλου μέρους  του αστικού πληθυσμού το οποίο σε μεγάλο βαθμό και χωρίς ουσιαστικό λόγο καταλήγει καθιημερινά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ επιβαρύνοντας τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Σύμφωνα με μελέτες, το 80% από τους επισκέπτες που καταφεύγουν για εξετάσεις η νοσηλεία  στα νοσοκομεία του ΕΣΥ  θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί  σε πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και δεν είναι απαραίτητο να προσφύγει στη δευτεροβάθμια περίθαλψη δηλαδή τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου μόνο το 20% των επισκεπτών χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, αποφασίσθηκε να επεκταθεί το πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης σε 64 αστικές περιοχές με τη σύσταση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας  που  σταδιακά από φέτος θα καλύπτουν το 25% του αστικού πληθυσμού.

Με βάση το σχεδιασμό σε κάθε ένα από τα 239 Τοπικά Κέντρα Υγείας θα αναλογούν περίπου 10.000 κάτοικοι οι οποίοι θα μπορούν να προσφεύγουν σε αυτά  για εργαστηριακές  η διαγνωστικές εξετάσεις από παθολόγους, παιδιάτρους, γενικούς, καρδιολόγους κλπ. Οι γιατροί ,με βάση τη  διάγνωση, θα συνταγογραφούν φάρμακα (όπως στα επαρχιακά Κέντρα Υγείας) και μόνον όταν παρίσταται  ανάγκη περαιτέρω εξετάσεων  η νοσηλείας θα παραπέμπουν περιστατικά ασθενών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.