ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» δημάρχου Λέσβου για το προσφυγικό: Κίνδυνος να ζήσουμε το καλοκαίρι του 2015

Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2017, 09:20 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2017, 11:38
«Καμπανάκι» δημάρχου Λέσβου για το προσφυγικό: Κίνδυνος να ζήσουμε το καλοκαίρι του 2015
Facebook Twitter Whatsapp

Η επιστολή του Σπύρου Γαληνού στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την αύξηση των  προσφυγικών ροών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το θέμα του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη Λέσβο και της υπερσυγκέντρωσης ανθρώπων στον καταυλισμό της Μόριας τέθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Μάλιστα, την Τρίτη ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό, προκειμένου να ακουστούν σε αυτή οι φωνές των νησιωτών.

Στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση, ο κ.Γαληνός, αφού σημειώνει ότι είχε προειδοποιήσει «επανειλημμένα ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015» τονίζει πως «η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν έχει καλέσει ποτέ κανένα δήμαρχο να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης». 

«Θεωρώ πως οι δήμαρχοι των νησιών γνωρίζουν καλύτερα και ζουν από κοντά την διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. Συνεπώς μπορούν να μεταφέρουν στην αρμόδια Επιτροπή την ακριβή εικόνα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού» τονίζει. 

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λέσβου, «η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, απαιτεί μια βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που έχουν σηκώσει και συνεχίζουν να σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος. Αναπόσπαστο μέρος της λύσης είναι οι δήμαρχοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από την αρχή της κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία και για το λόγο αυτό ζητάμε την παρουσία των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, σε τακτική ή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Στη συνεδρίαση αυτή, ο κάθε δήμαρχος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει αλλά και να καταθέσει προτάσεις, συνεισφέροντας έτσι τα μέγιστα στο έργο της επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση, αποκλείοντας τις φωνές των δημάρχων, είναι σίγουρο ότι η επιτροπή δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και με τη σειρά της να ενημερώσει την ολομέλεια» καταλήγει ο κ. Γαληνός.