ΕΛΛΑΔΑ

Handelsblatt: H Ελλάδα απειλείται με νέο προσφυγικό χάος

Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2017, 09:49 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2017, 11:23
Handelsblatt: H Ελλάδα απειλείται με νέο προσφυγικό χάος
Facebook Twitter Whatsapp

Στην αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ροών στα ελληνικά νησιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«H Ελλάδα απειλείται με ένα νέο προσφυγικό χάος» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ της η Handelsblatt.

«"Η αβεβαιότητα μας πνίγει, μας σκοτώνει". Λόγια μιας 29χρονης γυναίκας από τη Συρία, η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο, επιβεβαιώνει η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα. Η προσφυγική κρίση φαίνεται να είχε ξεχαστεί, τώρα όμως επιστρέφει. Μέρα με την ημέρα έρχονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με πλαστικές βάρκες από τις τουρκικές ακτές. Τον Ιούνιο ήταν περίπου 2.000, τον Αύγουστο ήταν 3.600 και τον Σεπτέμβριο ήταν 5.000. Από τις αρχές Οκτωβρίου κατέφθασαν περίπου 1.700. Και μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή την εβδομάδα ήταν 440. Είναι πολλοί λιγότεροι από το 2015 που είχε κορυφωθεί η προσφυγική κρίση, αλλά ο αρμόδιος για τη μετανάστευση υπουργός Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για ‘αξιοσημείωτη αύξηση'», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε μια ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό κάνει λόγο για κατάσταση ‘έκτακτης ανάγκης' στα νησιά. Και με αυτό οι δεν εννοούν μόνο τις ανεπαρκείς υποδομές και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα ‘για την εξαιρετικά άσχημη ψυχική κατάσταση' πολλών προσφύγων». 

Η εφημερίδα επικαλείται την Τζέιν Γκριμς, επικεφαλής του προγράμματος ψυχικής υγείας των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Σάμο και αυτά που της μεταφέρουν οι πρόσφυγες: «Είναι ντροπή. Κάθε μέρα οι ομάδες μας έρχονται σε επαφή με ασθενείς που τους λένε πως καλύτερα θα ήταν να πεθάνουν στις πατρίδες τους παρά να ζουν σαν φυλακισμένοι εδώ».

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Λέσβου

Το θέμα του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη Λέσβο και της υπερσυγκέντρωσης ανθρώπων στον καταυλισμό της Μόριας τέθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Μάλιστα, την Τρίτη ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση​, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό, προκειμένου να ακουστούν σε αυτή οι φωνές των νησιωτών.

Στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση, ο κ.Γαληνός, αφού σημειώνει ότι είχε προειδοποιήσει «επανειλημμένα ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015» τονίζει πως «η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν έχει καλέσει ποτέ κανένα δήμαρχο να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης». 

«Θεωρώ πως οι δήμαρχοι των νησιών γνωρίζουν καλύτερα και ζουν από κοντά την διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. Συνεπώς μπορούν να μεταφέρουν στην αρμόδια Επιτροπή την ακριβή εικόνα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού» τονίζει. 

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λέσβου, «η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, απαιτεί μια βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που έχουν σηκώσει και συνεχίζουν να σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος. Αναπόσπαστο μέρος της λύσης είναι οι δήμαρχοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από την αρχή της κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία και για το λόγο αυτό ζητάμε την παρουσία των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, σε τακτική ή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Στη συνεδρίαση αυτή, ο κάθε δήμαρχος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει αλλά και να καταθέσει προτάσεις, συνεισφέροντας έτσι τα μέγιστα στο έργο της επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση, αποκλείοντας τις φωνές των δημάρχων, είναι σίγουρο ότι η επιτροπή δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και με τη σειρά της να ενημερώσει την ολομέλεια» καταλήγει ο κ. Γαληνός.