ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση του ΦΠΑ στο 13% διεκδικούν οι ιχθυοπώλες λόγω της μόλυνσης στον Σαρωνικό

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 22:03 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 22:08
Μείωση του ΦΠΑ στο 13% διεκδικούν οι ιχθυοπώλες λόγω της μόλυνσης στον Σαρωνικό
Facebook Twitter Whatsapp

Η ζημιά που υπέστη ο κλάδος των ιχθυοπωλών αγγίζει το 80%

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 13% ζητούν οι ιχθυοπώλες λόγω της ζημιάς που υπέστησαν λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό Κόλπο.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που παρέθεσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αττικής «Ο Σκορπιός», κατά τη σημερινή τους συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή δείχνουν αισθητή μείωση του τζίρου η οποία αγγίζει το 80% την οποία μάλιστα απέδωσαν σε λανθασμένη ενημέρωση των καταναλωτών, παρά τους συνεχείς ελέγχους, ακόμη και στις ιχθυόσκαλες.

Μάλιστα, κατά την συνάντηση τονίστηκε πως έλεγχοι γίνονται για την καταλληλότητα των ψαριών, αλλά και τον τόπο αλίευσής τους – και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, σε κάθε ιχθυοκιβώτιο αναγράφεται ο τόπος αλιείας, το όνομα του αλιευτικού σκάφους, το είδος του αλιεύματος και η ημερομηνία αλίευσης.

Σύμφωνα με τους ιχθυοπώλες, ανάλογη οικονομική ζημιά έχουν υποστεί και οι ιχθυοπαραγωγοί, όπως κι οι έμποροι. Στο πλαίσιο αυτπό δε, ζήτησαν πληροφορίες από τον υπουργό, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν όλοι όσοι επλήγησαν από το ναυάγιο, και να αιτηθούν αποζημιώσεις.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου σε όλους τους ζημιωθέντες από τη ρύπανση και έδωσε οδηγίες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ανοίγει στον Πειραιά, ειδικό Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων από το Διεθνές Ταμείο IOPC Funds, στο οποίο πρέπει να αποταθούν για να αποδείξουν τη ζημιά που υπέστησαν.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα αιτήματα των ιχθυοπωλών, ήταν και η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για ορισμένη κατηγορία αλιευμάτων, και την αλλαγή της περιόδου αλιείας με ανεμότρατες από Απρίλιο-Μάιο σε άλλους μήνες, καθώς τότε είναι η περίοδος αναπαραγωγής των ψαριών.

Το σωματείο ιχθυοπωλών εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Θεόδωρος Κακούρης, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Μανώλης Δερμάνης και το μέλος του ΔΣ Κώστας Κακούρης.