ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση των κρουσμάτων βίας και βανδαλισμών στα πανεπιστήμια

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 16 Δεκεμβρίου 2018, 12:16 / Ανανεώθηκε 16 Δεκεμβρίου 2018, 12:46
Αύξηση των κρουσμάτων βίας και βανδαλισμών στα πανεπιστήμια
Facebook Twitter Whatsapp

Το Newpost πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο

Μαχαιρώματα, επιθέσεις, ληστείες, ξυλοδαρμοί, αναρχία. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις λέξεις με τις οποίες συνοδεύονται πλέον τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τη χώρας, καθώς μέσα σε αυτά κουμάντο κάνουν ομάδες παραβατικών στοιχείων και αναρχικών ομάδων, με την πολιτεία να μην θέλει να βάλει τέλος στα «άβατα». Διαχρονικά η παρουσία της αστυνομίας εντός πανεπιστημιακών χώρων, ήταν και παραμένει ανεπιθύμητη, τα τελευταία χρόνια όμως με την δραματική αύξηση βίαιων κρουσμάτων σε βάρος μαθητών, καθηγητών και βανδαλισμού των Πανεπιστημίων η στάση αυτή προκαλεί, σοβαρά προβλήματα. 

Το Newpost πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο και η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Με την είσοδο στο χώρο ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από πανό που κρέμονται από κάγκελα. Κάποια είναι διαμαρτυρίας, κάποια άλλα με πολιτικό περιεχόμενο. Στους τοίχους μεταξύ των ορόφων, συνθήματα με μαύρη μπογιά, κολώνες βαμένες μαύρες και το σήμα της Αναρχίας επάνω. Σημαίες μαύρο- Κόκκινες ζωγραφισμένες  σε λευκούς τοίχους  και συνθήματα υπέρ των καταλήψεων στους Πανεπιστημιακούς χώρους, όπως αυτή της « Τερμίτα».

 

Στο αμφιθέατρο, αντί για χώρο όπου οι φοιτητές  θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους σε έναν χώρο πρότυπο, ο επισκέπτης συναντά σορό από σκουπίδια και διάσπαρτα κουτιά από καφέδες. Μάλιστα σε κάποιους τοίχους, έχουν ζωγραφίσει ακόμη και γκράφιτι! Oι προσωπικές ντουλάπες των φοιτητών είναι στραπατσαρισμένες, προφανώς από κλωτσιές που έχουν δεχτεί. Εντύπωση τέλος προκαλεί το γεγονός, πως ένας χώρος του ιδρύματος, αντί να χρησιμοποιείται από φοιτητές, έχει καταληφθεί από μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «ΑΚΡΗΔΑ», που σημαίνει, «Αντιεξουσιαστική Κατάληψη Ρήξης για την Διάχυση της Ανομίας».

Το τελευταίο διάστημα, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Μόλις την περασμένη Τρίτη, μια φοιτήτρια του Αριστοτελείου, δέχτηκε αναίτια επίθεση στον αύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, από έναν τοξικομανή.

Ο δράστης, κυκλοφορούσε εντός του πανεπιστημιακού χώρου, υπο την επήρεια ναρκωτικών ουσιών την χαστούκισε , χωρίς κανείς να παρέμβει για να την βοηθήσει.

Πριν από λίγες ημέρες, φύλακας της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι όταν προσπάθησε να αποτρέψει ομάδα ατόμων να βάλουν φωτιά στην αυλή κατά την διάρκεια πάρτι. Πριν λίγες εβδομάδες, ένα άτομο συνελήφθη για κλοπές χρημάτων από συγγενείς ασθενών και καθηγητών, εντός του Πανεπιστημιακού χώρου του ΑΧΕΠΑ, ενώ ληστές αφαίρεσαν από τους χώρους του νοσοκομείου, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα γιατρών!