ΕΛΛΑΔΑ

Περιμένει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για να τοποθετηθεί η Εκκλησία

του Σωτήρη Τζούμα - Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2018, 15:00 / Ανανεώθηκε 19 Δεκεμβρίου 2018, 16:05
Περιμένει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για να τοποθετηθεί η Εκκλησία
Facebook Twitter Whatsapp


Άρχισαν οι εργασίες της Επιτροπής Διαλόγου της Εκκλησίας για το προσύμφωνο του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά η επιτροπή διάλογου που διόρισε ο Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ για να διεξάγει το διάλογο από πλευράς Εκκλησίας με την Κυβέρνηση για το προσύμφωνο του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Στις εργασίες της επιτροπής που τελεί υπό την Προεδρία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου συμμετείχαν οι Πατρών Χρυσόστομος, Κορίνθου Διονύσιος, ο Πρόεδρος του ΙΣΚΕ Πρωτοπρ. Γεώργιος Σελλής, οι Καθηγητές Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, ο Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλιακμάνης, ο επ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής Βασίλειος Κονδύλης και ο Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.Καθήκοντα Γραμματέως ασκεί ο Γραμματέας Α της Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης/

Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, αφού καλωσόρισε τα Μέλη της επιτροπής, ευχήθηκε οι συναντήσεις να είναι καρποφόρες.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας, ετέθησαν και ενεκρίθησαν τα όρια και τα πλαίσια που θα κινηθεί η Επιτροπή και ενεκρίθη ένας κανονισμός εργασιών, τρόπον τινα, σύμφωνα με τα οποίο θα εργασθεί η Επιτροπή, και τα οποία καθορίσθηκαν από την ομόφωνη αποπφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 16ης Νοεμβρίου ε.έ..

Συγκεκριμένα:

1) αναμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση το Σχέδιο Νόμου, σύμφωνα με την από 16.11.2018 δήλωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού «...η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή...». Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί επί του Σχεδίου Νόμου, αφού αυτό καταρτισθεί από την Κυβέρνηση και της υποβληθεί,

2) η Επιτροπή ασκεί μόνο συλλογικώς τα καθήκοντά της και εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο. Τα μέλη της Επιτροπής δεν συμμετέχουν, χωρίς εντολή της, σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης επί του αντικειμένου της αρμοδιότητός της και

3) η Επιτροπή περιορίζεται, κατά το αντικείμενο της αποστολής της, μόνο στην επεξεργασία και εισήγησή της προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας επί του επικειμένου Σχεδίου Νόμου.

Η Επιτροπή θα συνέλθει και πάλι μετά τις Εορτές για να ασχοληθεί με θέματα που ευρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της διερεύνησης.