ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορικές στιγμές ζει το Φανάρι - Υπογράφεται ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας

του Σωτήρη Τζούμα - Δημοσίευση 3 Ιανουαρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 3 Ιανουαρίου 2019, 08:49
Ιστορικές στιγμές ζει το Φανάρι - Υπογράφεται ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο διχασμός που επιδιώκει ο Μόσχας δεν θα περάσει...

Το προσεχές Σαββατοκύριακο το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο θα ζήσει και πάλι μεγάλες και ιστορικές στιγμές. 

Ασκώντας με υπευθυνότητα τα ιερά του καθήκοντα που απορρέουν από τα προνόμια που έχει ως Πρωτόθρονη Εκκλησία των Ορθοδόξων και τα οποία είναι κατοχυρωμένα από Οικουμενικές Συνόδους, θα υπογράψει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και θα τον παραδώσει στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Επιφάνιο. 
Το διήμερο αυτό  ο Μητροπολίτης Επιφάνιος θα ευρίσκεται στο Φανάρι και θα συλλειτουργήσει κατά την εορτή των Θεοφανίων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το προηγούμενη θα υπογραφεί ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει την Εκκλησία της Μόσχας στα άκρα και όπως αναμένεται θα προβεί σε ακόμη πιο ηχηρές και παρατραβηγμένες αντιδράσεις. 

Ήδη η διακοπή Κοινωνίας με το Φανάρι και οι υβριστικές δηλώσεις που έχουν εκτοξεύσει κατά καιρούς ο Πρόεδρος Πούτιν, ο Πατριάρχης Μόσχας Κυρίλλου και ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων συνθέτουν ένα μπουκέτο από κακόοσμα άνθη, τα οποία δεν συνάδουν προς Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε αυτά ήλθε να προστεθεί η υβριστική και απαράδεκτη επιστολή που απέστειλε ωσάν πρωτοχρονιάτικο μποναμά ο Κύριλλος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Μπορεί το Σώμα της Εκκλησίας να βγαίνει τραυματισμένο με όλα αυτά αλλά είναι προσωρινή ταραχή. Η Εκκλησία μας έχει ζήσει πολλά παρόμοια γεγονότα στο διάβα της ιστορίας. 

Ο διχασμός ωστόσο, που επιχειρούν να προκαλέσουν οι Ρώσοι στην Ορθοδοξία δεν θα περάσει. 

Η Εκκλησία μπορεί να κλονίζεται, να κλυδωνίζεται, από τέτοια συμβάντα αλλά... «ού καταποντίζεται», όσα πυρά και αν δεχθεί, απ’ όπου και αν προέρχονται, από εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς και παράγοντες. Μπορεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή να είναι έκρυθμη αλλά ο χρόνος είναι ιατρός και με τη βοήθεια του Θεού θα ξεπεραστεί και αυτή η κρίση.

Η ανακοίνωση που απέστειλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την άφιξη του Επιφανίου στο Φανάρι και για όσα θα ακολουθήσουν έχει ως εξής:

«Ευχαρίστως ανακοινούται, ότι η Α. Μακαριότης, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. κ. Επιφάνιος αφικνείται, μετά της τιμίας συνοδείας Αυτού, εις την Πόλιν την πρωίαν του Σαββάτου, 5ης Ιανουαρίου, προς πραγματοποίησιν της επισήμου ειρηνικής επισκέψεως Αυτού προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.

Ακολούθως και περί ώραν 11:30, ο υψηλός επισκέπτης της Μητρός Εκκλησίας θα προστή Δοξολογίας εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ, εν συνεχεία δε θα γίνει επισήμως δεκτός υπό της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, και της περί Αυτόν σεβασμίας Ιεραρχίας εν τη Αιθούση του Θρόνου, ένθα θα πραγματοποιηθή η επί τη υπογραφή του Τόμου ανακηρύξεως της αυτοκεφαλίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ουκρανίας Ι. Ακολουθία και θα ανταλλαγούν προσφωνήσεις, παρουσία και του Προέδρου της Ουκρανίας Εξοχ. κ. Πέτρου Ποροσένκο.

Την Κυριακήν, 6ην Ιανουαρίου, επί τη μεγάλη εορτή των Αγίων Θεοφανείων, η Α. Μακαριότης, ο Μητροπολίτης, θα συλλειτουργήση εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ μετά της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου, και εκατέρωθεν Ιεραρχών.

Μετά την ανάγνωσιν του Ι. Ευαγγελίου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης θα εγχειρίση επισήμως την περγαμηνήν αποδόσεως της αυτοκεφαλίας τω Μακαριωτάτω Μητροπολίτη κ. Επιφανίω και θα γίνη ανταλλαγή επισήμων προσφωνήσεων και αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δύο Προκαθημένων.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού Συλλειτούργου, θα πραγματοποιηθή η τελετή Αγιασμού των υδάτων εν τη αποβάθρα Φαναρίου, προεξαρχόντων των δύο Προκαθημένων».