ΕΛΛΑΔΑ

Από τη Μόρια στον Αιολικό: Ο πρώτος πρόσφυγας με επίσημο δελτίο ποδοσφαιριστή

Δημοσίευση 5 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 5 Φεβρουαρίου 2019, 12:35
Facebook Twitter Whatsapp

Ο 14χρονος Φράνσις Κολόμπο από το Κονγκό

Δελτίο ποδοσφαιριστή στον Αιολικό Μυτιλήνης απέκτησε ο 14χρονος πρόσφυγας από το κεντροαφρικάνικο Κονγκό, Φράνσις Κολόμπο, που τον τελευταίο χρόνο φιλοξενούταν στον καταυλισμό της Μόριας.

Μάλιστα, ο Κολόμπο συμπεριελήφθη στην αποστολή της ομάδας για τον αγώνα με τον Ηλυσιακό, στο πλαίσιο του υπρωταθλήματος της Γ’ ερασιτεχνικής κατηγορίας !

Σύμφωνα με το stonisi.gr, ο Κολόμπο μετά τον ξεριζωμό του από την πατρίδα του, έπρεπε να αντιμετωπίσει και το ελληνικό τέρας της γραφειοκρατίας, καθώς έπρεπε να αποδείξει στην ΕΠΟ την ιθαγένειά του.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, με τα χίλια ζόρια, από κάποιο συγγενή του πίσω στην πατρίδα, κατάφερε να πάρει ένα χαρτί που να αποδεικνύει ότι δεν «φύτρωσε» σαν τα λουλούδια. Κι έτσι η διαδικασία της έκδοσης «δελτίου ποδοσφαιριστή» ολοκληρώθηκε. Περήφανος πια προπονείται με την ομάδα του, έπαιξε ήδη έναν αγώνα μαζί της με την ομάδα των μικρών και την ερχόμενη Κυριακή πάει με τους μεγάλους, σε ένα κρίσιμο αγώνα με τον Ηλυσιακό.

Πέντε χρόνια στο δρόμο

Η οικογένεια του Φράνσις έφυγε σε αναζήτηση καλύτερης ζωής από το Κονγκό πριν από πέντε χρόνια. Γιατρός ο πατέρας του, εννιάχρονος τότε ο Φράνσις και επτάχρονος ο αδελφός του. Μπάλα έμαθε κλωτσώντας πέτρες και παρακολουθώντας αγώνες σε όποια τηλεόραση …βρισκόταν στο δρόμο του. Πριν από έναν χρόνο πέρασε με μια βάρκα από τις μικρασιατικές ακτές στη Μυτιλήνη. Από τη Μόρια και τον καταυλισμό της εισχώρησε στην ομάδα των προσφύγων. 

Η «CosmosFC» δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν στην κόλαση τότε της Μόριας ένα δίωρο αθλοπαιδιών ήταν πραγματικά «δώρο Θεού». Σύντομα, κυρίως από τους Αφρικανούς, ξεχώρισαν τα ταλέντα.

Ένας νέος δρόμος είχε ανοίξει για τον Φράνσις. Ο πατέρας του είναι με τον αδελφό του σε δομή στα Γιάννενα. Ο ίδιος πλέον φιλοξενείται από την ομάδα του, που καλύπτει τα έξοδά του και φροντίζει να μάθει ελληνικά, πηγαίνοντας σχολείο.