current views are: 1

7 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση07:18

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τη στενή συνεργασία «Ρουβίκωνα» με Κούρδους αναρχικούς

Την ώρα που η Αθήνα επιχειρεί να συσφίξει τις σχέσεις της με την Άγκυρα

Δημοσίευση 07:18’
αρθρο-newpost

Την ώρα που η Αθήνα επιχειρεί να συσφίξει τις σχέσεις της με την Άγκυρα

Σε μια χρονική συγκυρία που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κάνει σύμμαχό του τον Ταγίπ Ερντογάν, προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. από τις έντονες διεργασίες και την απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ αναρχικών, Ελλήνων («Ρουβίκωνας»), Κούρδων και Τούρκων (κουρδικής καταγωγής), που ζουν στη χώρα μας και εμφανίζονται ως μέλη διαφόρων οργανώσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις παρεμβάσεις αναρχικών ομάδων σε ελληνοτουρκικό επιμελητήριο και ιταλική πρεσβεία, σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Σύμφωνα με πηγές της Κατεχάκη, «η παραμονή των μελών της γνωστής συλλογικότητας εντός του επιμελητηρίου στη Νέα Ερυθραία, σηματοδοτεί κλιμάκωση των ενεργειών τους, σε μια περίοδο που τέτοιου είδους ενέργειες ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η χρονική συγκυρία που τα μέλη του «Ρουβίκωνα» και οι Κούρδοι σύντροφοί τους εισέβαλαν στο ελληνοτουρκικό επιμελητήριο, με αιτήματα υπέρ των Τούρκων που είχαν συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2017 (έπειτα από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε γιάφκες στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα), λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν στην Αθήνα, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς έγινε ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και γνώριζαν πως η ενέργειά τους θα είχε τη… δέουσα προβολή στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2017, η ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκαλύψει και το σχέδιο επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου με εκτοξευτές ρουκετών, χειροβομβίδες, αλλά και βόμβες μολότοφ, κάτι που ευτυχώς αποφεύχθηκε.

Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» στο ελληνοτουρκικό επιμελητήριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε από την Κωνσταντινούπολη το δικό του μήνυμα, λέγοντας πως «στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι και πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας».

Από την εισβολή προσήχθησαν δέκα Έλληνες και δέκα Κούρδοι. Σε βάρος ενός εκ των Κούρδων διατάχθηκε διοικητική απέλαση. Οι δύο τελευταίες ενέργειες, αυτή στην ιταλική πρεσβεία και στο ελληνοτουρκικό επιμελητήριο, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις παράλληλες δράσεις αντιεξουσιαστών κουρδικών οργανώσεων.

Οι οργανώσεις αυτές είναι: το PKK, που η τουρκική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «de facto» τρομοκρατική ομάδα και το  PYD, επίσης απελευθερωτικό κίνημα και το DHKP-C, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και δρα στην Τουρκία.

 

Οι οργανώσεις

  • PKK, (Partiya Karkeren Kurdistane), γνωστό και ως Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, οργάνωση που εδρεύει στην Τουρκία.
  • PYD, (Partiyia Yekitiya Demokrat) Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης
  • DHKP-C , Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Η… ζύμωση μεταξύ μελών αναρχικών ομάδων και Κούρδων, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Newpost και της περίπτωσης του 50χρονου Τούρκου, κουρδικής υπηκοότητας που είχε προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Ο συγκεκριμένος άνδρας – που είχε προσαχθεί μαζί με ένα ακόμη Τούρκο και μια Γερμανίδα, από στελέχη της κρατικής ασφάλειας και η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη – μόνο τυχαία δεν ήταν και εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ουσιώδης.  

Ο άνδρας χαρακτηριζόταν από αστυνομικές πηγές ως «ιδιαίτερα δραστήριος και με επαφές με ακτιβιστικές ομάδες και δραστήριες συλλογικότητες των Εξαρχείων».   

Είχε εντοπιστεί στη συμβολή των οδών Σπύρου Τρικούπη και Αλεξάνδρας και σε βάρος του είχε εκδοθεί εντολή διοικητικής απέλασης. Μέχρι τώρα, παραμένει άγνωστο αν απελάθηκε ή όχι.  

Ο 50χρονος είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις ειδικές υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας για τη δράση του, ενώ το τελευταίο διάστημα «είχε καταφέρει να εξαφανιστεί από τα γνωστά του στέκια, με αποτέλεσμα η Ασφάλεια να χάσει τα ίχνη του».

Ήταν γνωστός αριστεριστής και διέμενε σε καταλήψεις. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως άτομο «ιδιαιτέρως επιθετικό». Ο 50χρονος σύχναζε σε στέκια αντιεξουσιαστών και λειτουργούσε παρασκηνιακά, ως ενδιάμεσος κρίκος, και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές «μαζί με δύο ακόμη ομοεθνείς του έχουν ηγετικό ρόλο σε δομές φιλοξενίας μεταναστών – σε συνεργασία με ΜΚΟ – στο κέντρο της Αθήνας, και είναι “σύνδεσμοι” Αράβων και Τούρκων με τις συλλογικότητες».  

Το αξιοσημείωτο για την περίπτωσή του δε, είναι πως φέρεται να είχε βρεθεί ως αλληλέγγυος σε διακεκαυμένη ζώνη της Μέσης Ανατολής, μαζί με ακόμη ένα άτομο, Έλληνας ηλικίας 44 ετών, προερχόμενος από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που είχε βρεθεί και αυτός σε εμπόλεμη ζώνη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η συνεργασία με οργανώσεις όπως του PKK και του PYD, είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών, καθώς και οι δύο αυτές οργανώσεις τηρούσαν αποστάσεις από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, κρατώντας χαμηλό προφίλ, προκειμένου να μην απασχολούν τις Αρχές.

 


σχετικα αρθρα