current views are: 1

21 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση13:30

Στους 74 οι νεκροί από τη γρίπη – 18 θύματα την τελευταία εβδομάδα

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν και πάλι τους πολίτες να εμβολιαστούν, ειδικά αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δημοσίευση 13:30’
αρθρο-newpost

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν και πάλι τους πολίτες να εμβολιαστούν, ειδικά αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Συνεχίζει να «θερίζει» η εποχική γρίπη στη χώρα μας, καθώς τα θύματα ολοένα και αυξάνονται. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιμένουν πως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) άλλοι 18 θάνατοι από γρίπη και τις επιπλοκές της προστέθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας (10 έως 17 Φεβρουαρίου) στον μακρύ κατάλογο των φετινών θυμάτων της γρίπης. Έτσι, συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της εποχικής γρίπης ανέρχεται στους 74.

Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο μη εμβολιασμός παραμένει η αχίλλειος πτέρνα για τους περισσότερους ασθενείς με γρίπη, καθώς από το σύνολο των ασθενών ήταν εμβολιασμένοι μόλις 36 (14%). Μάλιστα, οι 200 (75,8%) από τους 264 ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για τηνοποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Δέκα ασθενείς στη φετινή περίοδο γρίπης έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται για ποιο λόγο συνέβη αυτό, δηλαδή δεν εισήχθησαν γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ή γιατί κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται εντατική νοσηλεία; Πρόκειται για 4 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη.

Ωστόσο, τα 9 (90%) από τα 10 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός. Κυρίαρχο στέλεχος παραμένει ο Α(Η1Ν1).

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Τονίζουν όμως ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη, και ως εκ τούτου τόσο η έναρξη, όσο και η διάρκεια της εποχικής επιδημικής δραστηριότητας μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο.


σχετικα αρθρα