ΕΛΛΑΔΑ

Η Airbnb έκανε το Παγκράτι… Κολωνάκι – Δυσεύρετα τα σπίτια, «φαρμάκι» τα διαθέσιμα προς ενοικίαση - Παραδείγματα

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2019, 12:53
Η Airbnb έκανε το Παγκράτι… Κολωνάκι – Δυσεύρετα τα σπίτια, «φαρμάκι» τα διαθέσιμα προς ενοικίαση - Παραδείγματα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τιμές το 2016 και σήμερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δυσεύρετες για μακροχρόνια ενοικίαση, εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, έφτασαν να είναι πλέον οι κατοικίες και τα διαμερίσματα σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, προκαλώντας τεράστια έλλειψη στέγης αλλά και εκρηκτική άνοδο των μισθωμάτων. Εξαιτίας αυτού του λόγου έφτασαν να σπανίζουν ακόμη και οι αγγελίες ενοικίασης διαμερισμάτων που μέχρι πριν από λίγα χρόνια «στόλιζαν» με το «Ενοικιάζεται» τις εισόδους των πολυκατοικιών και τις κολόνες των δρόμων. Η «εισβολή» των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, μέσω ψηφιακών πλατφορμών, που ενέταξε στο νέο καθεστώς τουλάχιστον 100.000 κατοικίες και διαμερίσματα άνοιξε τεράστια κοινωνική «πληγή», καθώς χιλιάδες Έλληνες ή αλλοδαποί (χαμηλόμισθοι κατά κανόνα) ψάχνουν πλέον με το «λυχνάρι του Διογένη» να βρουν στέγη με ικανοποιητικό μίσθωμα σε αρκετές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και σε τουριστικές περιοχές στην Περιφέρεια.

Αποτέλεσμα της μεγάλης εξάπλωσης που καταγράφει το νέο σύστημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μέσω του διαδικτύου είναι ότι έφτασε να αποτελεί είδος προς εξαφάνιση το «Ενοικιάζεται» για όσους συμπολίτες μας ψάχνουν κατοικία για μακροχρόνια ενοικίαση για τα παιδιά τους (εάν είναι φοιτητές) ή για τους ίδιους (εάν πρόκειται για οικογένειες).

Από την άλλη, όπου διατίθενται τα ελάχιστα έστω διαμερίσματα για παραδοσιακή μίσθωση οι ιδιοκτήτες τους έφτασαν να ζητάνε για ενοίκιο τα «μαλλιά της κεφαλής τους».

Σύμφωνα με στοιχεία της E Real Estate, οι τιμές για παραδοσιακή μίσθωση ακινήτων πριν και μετά την «εισβολή» των ψηφιακών πλατφορμών έχουν αλλάξει άρδην σε αρκετές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ανάλογα με την «ηλικία» της πολυκατοικίας ή τον όροφο ενός, προς ενοικίαση, διαμερίσματος.

Παραδείγματα:

- Κολωνάκι: Ένα διαμέρισμα νοικιάζεται σήμερα σε τιμή 9-15 ευρώ/τ.μ. (από 5-7 ευρώ/τ.μ το 2016)

- Κουκάκι-Μακρυγιάννη: Η τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος κυμαίνεται στα 12-15 ευρώ/τ.μ (από 4-8 ευρώ/τ.ν. το 2016)

- Αμπελόκηποι: Στα 9-11 ευρώ/τ.μ (από 4-7 ευρώ/τ.μ. το 2016)

- Ν. Κόσμος: 7-11 ευρώ/τ.μ (από 4 ευρώ/τ.μ το 2016)

- Γκάζι: 7-12 ευρώ/τ.μ (από 4 ευρώ/τ.μ το 2016)

- Παγκράτι: 7-9 ευρώ/τ.μ (από 4-4,5 ευρώ/τ.μ το 2016)

- Ν. Σμύρνη: 4-8 ευρώ/τ.μ (από 4-5 ευρώ/τ.μ το 2016).