ΕΛΛΑΔΑ

Διχογνωμία στους αντιεξουσιαστές με αφορμή τον απεργό πείνας Σπ. Χριστοδούλου και την… πολιτική «γραμμή»

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2019, 10:58
Διχογνωμία στους αντιεξουσιαστές με αφορμή τον απεργό πείνας Σπ. Χριστοδούλου και την… πολιτική «γραμμή»
Facebook Twitter Whatsapp

Τα... στρατόπεδα των αναρχικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του απεργού πείνας Σπ. Χριστοδούλου. ‘Η αλλιώς, χοντρό θέμα προεκλογικά με απρόβλεπτες συνέπειες. Διαλέγετε και παίρνετε». Με αυτό τον ξεκάθαρο και ενδεικτικό των προθέσεών του, ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα», στέλνει το μήνυμά του σε όλους τους αποδέκτες που εμπλέκονται στο ζήτημα του Σπ. Χριστοδούλου, ένας εκ των «ληστών του Διστόμου».

Οι επιχειρησιακές επιλογές του «Ρουβίκωνα», έχουν προσλάβει «μορφή βεντέτας με την κυβέρνηση». Το τελευταίο διάστημα αντιεξουσιαστικές ομάδες πραγματοποιούν ενέργειες θέλοντας να αναδείξουν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον 49χρονο Σπ. Χριστοδούλου που διανύει την 38η ημέρα απεργίας πείνας. Τελευταία ενέργεια η εισβολή ομάδας αναρχικών στο ΑΠΘ και το Τμήμα Δημοσιογραφίας, όπου έγραψαν συνθήματα και πέταξαν τρικάκια με συνθήματα υπέρ του. Είχε προηγηθεί η εισβολή στο Εφετείο 30 ατόμων που κατάφεραν να φτάσουν έως τον 7ο όροφο στο τμήμα Πειθαρχικού και συμβουλίων.

Η υπόθεση και η διαχείρισή της έχει προκαλέσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων και ώριμων ηλικιακά ατόμων με παρουσία στον αναρχικό χώρο που έχουν καταγγελθεί από στελέχη της αντιπολίτευσης ότι διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μια «υποβόσκουσα διένεξη στο αντιεξουσιαστικό χώρο». Από τη μία, υπάρχουν αυτοί που τάσσονται υπέρ της ευθείας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, από την άλλη, υπάρχει μια άλλη ομάδα που εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα ενδυναμώσει την αξιωματική αντιπολίτευση και εν δυνάμει κυβέρνηση και θα της δώσει «πάτημα για αυστηρή κριτική, με μελλοντικές συνέπειες για όλο το φάσμα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως «Είμαι αποφασισμένος να τελειώσω με το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα». Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης από την ΝΔ, θα ακολουθήσουν και επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, κάτι που στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει γίνει.

Κατά το παρελθόν η στήριξη ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο μεγαλύτερων ιδεολογικοπολιτικών πόλων. Το 2014 με αφορμή την απόδραση Χριστόδουλου Ξηρού, μέλους της 17Ν. Τότε, η ΝΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν πως «είναι γνωστές οι θέσεις (και οι σχέσεις) του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Άλλωστε, παραμένουν –μέχρι σήμερα- επίλεκτα στελέχη του, οι κεντρικοί μάρτυρες και οι δικηγόροι υπεράσπισης των δολοφόνων της 17Ν». Διαμάχη είχε ξεσπάσει και μετά τις συλλήψεις των Σακκά- Σεϊσίδη το 2016, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση να κάνει ανάρτηση στην οποία ανέφερε «ή δείχνουμε αλληλεγγύη στους συντρόφους, ακόμη και όταν παρανομούν, ή ζητάμε δίκαιη δίκη». Τότε, η ΝΔ, είχε βγάλει ανακοίνωση στην οποία σημείωνε χαρακτηριστικά: «Η προσπάθεια του κ. Κυρίτση να ηγηθεί σε παλιές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι δική του υπόθεση. Η στήριξή του, όμως, σε κατηγορούμενους για τρομοκρατία «η αλληλεγγύη σε συντρόφους, ακόμη και όταν παρανομούν» ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας και προκαλεί ανησυχία σε κάθε πολίτη. Πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση συχνά υποκύπτει και κάνει πράξη τις θέσεις του».

Ο Σπύρος Χριστοδούλου έχει χάσει εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιεί 21 κιλά και αυτό που διεκδικεί είναι η συγχώνευση των ποινών του, αίτημα το οποίο έχει καταθέσει τρεις φορές στο αρμόδιο μονομελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών.