ΕΛΛΑΔΑ

Οι αλλαγές που έρχονται στα δέκα μαθήματα των Πανελλαδικών

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2019, 15:34
Οι αλλαγές που έρχονται στα δέκα μαθήματα των Πανελλαδικών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Στα θετικά μαθήματα οι περισσότερες μεταβολές

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να «χτίσει» τη νέα Γ’ Λυκείου ωστόσο φαίνεται πως το νέο «οικοδόμημα» θα στηριχθεί σε… παλιά «θεμέλια».

Η σημερινοί μαθητές της Β’ Λυκείου θα εγκαινιάσουν του χρόνου μία νέα τάξη όπου θα διδάσκονται επτά μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα για έξι ώρες την εβδομάδα.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα αναδιαμορφώνεται ριζικά, ωστόσο όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» αυτή είναι και η μόνη ουσιαστική αλλαγή.

Αφού κονδύλια δεν υπάρχουν και ο χρόνος δεν είναι… σύμμαχος τα βιβλία των μαθητών θα παραμείνουν τα ίδια, ενώ ακόμα και για τη νέα προσθήκη της Κοινωνιολογίας επιστρατεύονται παλαιότερα βιβλία, απλά για να έχουν στα χέρια τους ένα εγχειρίδιο οι μαθητές.

Η πρόταση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προβλέπει τα νέα προγράμματα σπουδών στα 10 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (σ.σ.: 4 ανά ομάδα προσανατολισμού). Παλιά εγχειρίδια, συρραφή βιβλίων και κεφαλαίων και ενδεικτικές δραστηριότητες με αφορμή τη γεωμετρική αύξηση των ωρών διδασκαλίας (σ.σ.: σε κάποιες περιπτώσεις τριπλασιάζεται ο χρόνος) είναι τα χαρακτηριστικά της πρότασης, που αποτελεί μεταβατικό στάδιο έως τη συγγραφή νέων εγχειριδίων.

Τι αλλάζει στα δέκα μαθήματα

Στα θετικά μαθήματα έχει εστιάσει η πρόταση του ΙΕΠ με αρκετές προσθήκες, που όμως χαρακτηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς αναγκαίες. Στα υπόλοιπα δεν παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές στην ύλη και είναι κοινή παραδοχή των καθηγητών ότι η αύξηση σε κεφάλαια είναι πολύ μικρή αναλογικά με την αύξηση των ωρών.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένονται οι προτάσεις του και για τη Β’ Λυκείου, στις οποίες θα γίνουν αντίστοιχες προσθήκες για την ομαλή συνέχεια της διδασκαλίας των μαθητών.

Ποιες είναι οι αλλαγές:

-Στα θεωρητικά μαθήματα δεν παρατηρείται αύξηση κεφαλαίων. Μόνο στη Νεοελληνική Γλώσσα εμπλουτίζονται μέσω σημειώσεων τα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια.

-Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης προστίθεται η ύλη του βιβλίου Μαθηματικών Γενικής Παιδείας: στατιστική, πιθανότητες και συνδυαστική.

-Στη Φυσική προστίθεται τα μαγνητικά πεδία, τα εναλλασσόμενα ρεύματα και οι ηλεκτρικές ταλαντώσεις.

-Στη Βιολογία προστίθεται κεφάλαιο για την Εξέλιξη.

-Στη Χημεία έχουν γίνει πολλές προσθέσεις ενοτήτων, καθώς και ολόκληρο το κεφάλαιο της θερμοχημείας.

-Στην Κοινωνιολογία, η οποία αποτελεί καινούρια προσθήκη στη Γ’ Λυκείου, αντικαθιστώντας τα Λατινικά, εκτός του βιβλίου, το οποίο είναι παλαιότερη έκδοση, θα δοθεί στους μαθητές επιπλέον υλικό. Στόχος είναι να καλυφθεί το «χρονικό χάσμα» μεταξύ της παλιάς έκδοσης του βιβλίου και της σύγχρονης πραγματικότητας, κατά τη διδασκαλία του μαθήματος.