current views are: 1

25 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση11:29

Δικαιοσύνη: Πολλοί δικηγόροι και δικαστήρια, αλλά 1.580 ημέρες για τη λύση μιας υπόθεσης

Νέα μελέτη του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», που εκπονήθηκε από επτά δικαστικούς λειτουργούς, καταδεικνύει την έκταση των προβλημάτων του ελληνικού δικαστικού συστήματος και προτείνει λύσεις.

Δημοσίευση 11:29’
αρθρο-newpost

Νέα μελέτη του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», που εκπονήθηκε από επτά δικαστικούς λειτουργούς, καταδεικνύει την έκταση των προβλημάτων του ελληνικού δικαστικού συστήματος και προτείνει λύσεις.

Η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος είναι μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Όμως στη χώρα μας, τα χρονίζοντα προβλήματα του δικαστικού συστήματος, που το καθιστούν αργό και δύσκαμπτο, συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, αλλά και την καθημερινότητα.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; 

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών οργανισμών, που εμφανίζονται στο παραπάνω γράφημα, η Ελλάδα δαπανά λιγότερα χρήματα κατά κεφαλήν για τη λειτουργία του δικαστικού της συστήματος από ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος (41,3 ευρώ, έναντι 64 ευρώ), μια δαπάνη που μάλιστα βαίνει μειούμενη. Στην Ελλάδα από το 2010 έχει αυξηθεί ο αριθμός των δικαστών και (σε μικρότερο βαθμό) των εισαγγελέων, οι οποίοι εισαγγελείς, όμως, είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, έχουμε από τα μικρότερα ποσοστά δικαστών που υπηρετούν στον πρώτο βαθμό από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Έχουμε μία από τις χειρότερες αναλογίες δικαστικών υπαλλήλων ανά δικαστή, έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς δικηγόρων και έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς δικαστηρίων. Στη χώρα μας η επίλυση διαφορών στα πολιτικά δικαστήρια χρειάζεται περισσότερες ημέρες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ τα πρωτοβάθμια διοικητικά δικαστήρια της χώρας έχουν τις περισσότερες εκκρεμείς υποθέσεις από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

 

Από τα παραπάνω στοιχεία είναι σαφές ότι ούτε οι πολλοί δικαστές, ούτε τα πολλά δικαστήρια είναι η λύση της αναποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, γιατί το πρόβλημα είναι η ορθολογική οργάνωση ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Υπάρχει τρόπος να λυθούν ποτέ τα ζητήματα που ταλανίζουν το δικαστικό σύστημα καθιστώντας το συχνά αναποτελεσματικό;

Περισσότερα για το θέμα στο lawandorder.gr


σχετικα αρθρα