ΕΛΛΑΔΑ

Καταργείται ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, ύστερα από 70 χρόνια

Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 8 Μαρτίου 2019, 19:49
Καταργείται ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, ύστερα από 70 χρόνια
Facebook Twitter Whatsapp

Σαρωτικές αλλαγές με τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σαρωτικές αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία επιφέρουν τα σχέδια νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Με τις νέες ρυθμίσεις, όπως αναφέρει το law&order.gr, καταργούνται τα πταίσματα αλλά και ο περιβόητος νόμος 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, οι διατάξεις του οποίου είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ειδικά μετά την βαριά καταδίκη της καθαρίστριας από το Βόλο επειδή πλαστογράφησε απολυτήριο Δημοτικού.

Πλέον, με τις νέες διατάξεις που εισάγονται ως καταχραστής σε βάρος του Δημοσίου θεωρείται το πρόσωπο εκείνο που με παράνομες συμπεριφορές του προκαλεί ζημιά στο δημόσιο. Ως δημόσιο ορίζεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία. Επίσης στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι ποινές που προβλέπονται για τους καταχραστές του Δημοσίου σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές φθάνουν ως και 15 χρόνια.

 

Διαβάστε περισσότερα στο law&order.gr