ΕΛΛΑΔΑ

Γραμμή υποστήριξης ΕΛ.ΑΣ: Οικογενειακά, άγχος και αλκοόλ «βασανίζουν» τους αστυνομικούς

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2019, 19:04
Γραμμή υποστήριξης ΕΛ.ΑΣ: Οικογενειακά, άγχος και αλκοόλ «βασανίζουν» τους αστυνομικούς
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Στοιχεία απ' τη διετή λειτουργία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και συμβουλευτικής ενημέρωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Tα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της διετούς λειτουργίας της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και συμβουλευτικής ενημέρωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ από τον Μάρτιο του 2017, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τους αρμόδιους αξιωματικούς, σε ειδική εκδήλωση. 

Τα τελευταία 20 χρόνια αυτοκτόνησαν 67 αστυνομικοί

Το καλό νέο -που εν μέρει αποδίδεται στη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης- είναι ότι μέσα στο 2018 δεν υπήρξε καμία αυτοκτονία, ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια ο απολογισμός ήταν απογοητευτικός. Όπως είπε ο ψυχίατρος της αστυνομίας και ο άνθρωπος που κατευθύνει το εγχείρημα αυτό, αστυνομικός διευθυντής Μανόλης Κουφάκης, από μια τηλεφωνική επικοινωνία απετράπη η αυτοκτονία αστυνομικού στη Λάρισα, ο οποίος εντοπίστηκε από το τηλέφωνό του, καθώς οι επικοινωνίες για βοήθεια είναι ανώνυμες. Του αφαιρέθηκε το όπλο πλέον βρίσκεται σε θεραπεία, προκειμένου να επιστρέψει ξανά στην υπηρεσία του με άλλα καθήκοντα. Όμως τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν 67 αυτοκτονίες αστυνομικών, εκ των οποίων οι 44 από το 2007 κι έπειτα, γεγονός που κατά τον κ. Κουφάκη συνδέεται με τη σταδιακή εκδήλωση της κρίσης.

Σε σχεδόν 700 αστυνομικούς αφαιρέθηκε ο οπλισμός

Από τις παράλληλες δράσεις της ψυχιατρικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, έχουν στο μεταξύ ήδη εξεταστεί περίπου 30.000 αστυνομικοί. Σε σχεδόν 700 από αυτούς αφαιρέθηκε ο οπλισμός για ψυχολογικούς λόγους και γίνεται δουλειά προκειμένου να επανενταχτούν στο Σώμα σε άλλες υπηρεσίες. 

Προσφεύγουν για στήριξη κυρίως οι εν ενεργεία αστυνομικοί και οι γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κουφάκης, από την ημέρα έναρξης του προγράμματος της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης, η υπηρεσία έχει ασχοληθεί συνολικά με περίπου 1.700 περιστατικά.

Αναλυτικά έγιναν 711 τηλεφωνήματα το 2017, από αστυνομικούς που ήθελαν να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη, 833 το 2018 (συνολικά 1.544) και περίπου 160 το πρώτο δίμηνο του 2019.

Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια η συντριπτική πλειοψηφία είναι εν ενεργεία αστυνομικοί και ένας πολύ μικρός αριθμός είναι συνταξιούχοι. Τα πρωτεία από αυτούς που ζητούν βοήθεια είναι γυναίκες. Ειδικότερα, από τους 1.544 το 2017 και 2018, οι 831 ήταν γυναίκες, 542 ήταν άνδρες και 171 τηλεφώνησαν και δεν μίλησαν.

«Οι γυναίκες είναι αυτές που προστατεύουν τη ζωή και την οικογένεια, γι' αυτό και θέλουν περισσότερο να βοηθηθούν, ενώ οι περισσότεροι που αυτοκτονούν είναι άνδρες, οι οποίοι δεν μιλούν», είπε ο κ Κουφάκης.

Για ποιους λόγους ζητούν ψυχολογική υποστήριξη 

Τα προβλήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς είναι κυρίως οικογενειακά, αλκοόλ και τελευταία όσα σχετίζονται με την υπηρεσιακή κατάσταση. Άγχος, πένθος και ερωτικά ζητήματα είναι επίσης μέσα στους λόγους που στρέφονται οι αστυνομική στη γραμμή υποστήριξης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ