ΕΛΛΑΔΑ

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού για τις αποφάσεις του ΚΑΣ και το master plan του ΟΛΠ

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 3 Απριλίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 3 Απριλίου 2019, 17:27
Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού για τις αποφάσεις του ΚΑΣ και το master plan του ΟΛΠ
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

«Ως προς τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα κατά της ύπαρξής της «εντός των υφιστάμενων από το παρελθόν αρχαιολογικών ζωνών Α΄ και Β΄ προστασίας στην Κυνόσουρα και στα Αμπελάκια Σαλαμίνας»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απάντηση στα πυρά που δέχτηκε από την αντιπολίτευση και τη δημοτική αρχή Πειραιά σχετικά με τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Με αφορμή την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά και έγκριση του master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς από το ΚΑΣ, το υπουργείο διευκρινίζει πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση παρέστησαν ο Δήμαρχος Πειραιά, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ΟΛΠ και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Επίσης διευκρινίζει πως έδωσε πράσινο φως στο master plan του ΟΛΠ, ωστόσο ζήτησε να αλλάξουν οι όροι δόμησης σε μερικά κτίρια που θέλει να κατασκευάσει ο Οργανισμός, ώστε να διασφαλιστεί «η προστασία και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και σε άμεση εγγύτητα με αυτή».

Για τον αρχαιολογικό χώρο

Αναφορικά με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου εντός του Πειραιά, το υπ. Πολιτισμού διαβεβαιώνει πως έπειτα από αυτή την εξέλιξη, δεν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα των πολιτών, ούτε η οικονομική δραστηριότητα, ούτε η επένδυση στο λιμάνι. «Κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, όπως το κέντρο της Αθήνας», τονίζει το υπουργείο.

«Η εξέταση της κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου προηγήθηκε της εξέτασης του master plan του ΟΛΠ, το οποίο αποτελεί χωρική ρύθμιση, προκειμένου με την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες να κατοχυρωθεί θεσμικά η έγκρισή του, όπως προβλέπει ρητά ο αρχαιολογικός νόμος. Η διαδικασία εξέτασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση της κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου και της χωρικής ρύθμισης της επένδυσης ακολουθήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και στην αντίστοιχη περίπτωση του Ελληνικού, θωρακίζοντας θεσμικά την επένδυση», σημειώνει το ΚΑΣ και προσθέτει:

«Για το ζήτημα του αρχαιολογικού χώρου, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της κήρυξης και οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας εντός των τειχών πόλης του Πειραιά, από τα τείχη έως την ακτογραμμή. Όπως έχει επανειλημμένα εξηγηθεί, με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν επηρεάζεται η καθημερινότητα της πόλης ούτε εμποδίζεται η επένδυση στο λιμάνι. Κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, όπως το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να εμποδίζεται η οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα».

Για το master plan του ΟΛΠ

Ως προς το master plan του Οργανισμού Λιμένως Πειραιώς, το υπουργείο τονίζει πως, το ΚΑΣ ενέκρινε όλες τις υποχρεωτικές και προαιρετικές επενδύσεις. Το ΥΠΠΟ διευκρινίζει ωστόσο πως τέθηκαν όροι και περιορισμοί σε χρήσεις και στο μέγεθος των κατασκευών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί «η προστασία και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και σε άμεση εγγύτητα με αυτή».

«Για το ζήτημα του αρχαιολογικού χώρου, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της κήρυξης και οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας εντός των τειχών πόλης του Πειραιά, από τα τείχη έως την ακτογραμμή. Όπως έχει επανειλημμένα εξηγηθεί, με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν επηρεάζεται η καθημερινότητα της πόλης ούτε εμποδίζεται η επένδυση στο λιμάνι. Κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, όπως το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να εμποδίζεται η οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα», υποστηρίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο. 

«Για το ζήτημα του master plan του ΟΛΠ το ΚΑΣ εξέτασε μόνο όσες επενδύσεις εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων. Το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των υποχρεωτικών επενδύσεων που εξέτασε, οι οποίες αφορούν στην κατ΄ εξοχήν λιμενική λειτουργία, με όρους που διασφαλίζουν την αρχαιολογική παρακολούθηση κατά το στάδιο εκτέλεσης των εργασιών και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όπως  εξάλλου προβλέπεται για όλα τα μεγάλα έργα. Περαιτέρω, το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης και των προαιρετικών επενδύσεων που εξέτασε, θέτοντας όρους και περιορισμούς σε χρήσεις και στο μέγεθος κατασκευών, κάνοντας αποδεκτή τη γνώμη της ΕΣΑΛ, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και σε άμεση εγγύτητα με αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Παράλληλα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση επιβεβαιώνεται η ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, για την επίτευξη των στόχων της οποίας κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία του Δημόσιου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Silo».

Ως προς τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα κατά της ύπαρξής της «εντός των υφιστάμενων από το παρελθόν αρχαιολογικών ζωνών Α΄ και Β΄ προστασίας στην Κυνόσουρα και στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, για λόγους προστασίας του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού και ιστορικού τόπου στον οποίο διαδραματίστηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας. Παράλληλα, το Συμβούλιο γνωμοδότησε να υπάρξει μέριμνα για την απομάκρυνση των υφισταμένων ναυπηγικών επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο».

Προβληματισμός

Στελέχη του ΟΛΠ παρότι χαρακτήριζαν θετική την απόφαση του ΚΑΣ, εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την εμπλοκή του συγκεκριμένου δημόσιου φορέα του υπουργείου Πολιτισμού στα λιμενικά έργα, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας, λόγω των αναμενόμενων καθυστερήσεων που αναμένεται να υπάρξουν από τη γραφειοκρατία.

Στελέχη του ΟΛΠ εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ κατά της χρήσης των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών στην Κυνόσουρα και τα Αμπελάκια της Σαλαμίνας στα οποία είχε δοθεί παράταση στην άδεια λειτουργίας τους από την προηγούμενη δημόσια διοίκηση του ΟΛΠ μέχρι το 2052.

Πυρά της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία δια της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Ζαχαράκη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργείου Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για «εξωπραγματικές αποφάσεις», για τις οποίες «είναι υπόλογη η κυβέρνηση».

«Το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» σημειώνει η κ. Ζαχαράκη και συνεχίζει:

«Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν άλλο να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Νωρίτερα η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη κατηγόρησε σε δήλωσή της την κυβέρνηση ότι «απεχθάνεται τις επενδύσεις».