current views are: 1

8 Απριλίου 2019
Δημοσίευση12:41

Καταγγελία WWF: Έγκλημα το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

«Μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η WWF. 

Δημοσίευση 12:41’
αρθρο-newpost

«Μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η WWF. 

 Για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των παραλιών της χώρας» κάνει λόγο το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης WWF, καταγγέλλοντας τις ρυθμίσεις για τον αιγιαλό που κατατέθηκαν στις 5 Απριλίου στη Βουλή.

«Τρίτη φορά από το 2014 ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα, όπως φαίνεται, προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των πανέμορφων παραλιών της χώρας μας. Οι απορρυθμιστικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό κατατέθηκαν στη Βουλή στις 5 Απριλίου, κρυμμένες σε ένα νομοσχέδιο που αφορά κύρωση σύμβασης για την Ασιατική Τράπεζα. Μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η WWF και προσθέτει:

«Στο πλαίσιο αυτό, η WWF Ελλάς απευθύνει ανοιχτή έκκληση προς όλους τους πολίτες για συνυπογραφή επίσημης διαμαρτυρίας (https://support.wwf.gr/action/save_coasts). Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σκανδαλώδες αυτό νομοσχέδιο που επιτρέπει την καταπάτηση και καταστροφή των ελληνικών ακτών και παραλιών. Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν σε μια εβδομάδα από το WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως μαζική διαμαρτυρία».

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι«μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το υπουργείο προσπαθεί να περάσει προς ψήφιση:

– Την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων διαφόρων κατηγοριών στην παράκτια ζώνη. Μερικές κατηγορίες τέτοιων αυθαιρέτων επεμβάσεων αφορούν εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικούς, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς και υδατοκαλλιεργητικούς σκοπούς (άρθ. 34, παρ. 1.α).[1]

– Ανοίγει η πόρτα για συνεχείς τακτοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά τα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα δεν θα περιορίζονται στη γνωστή “κόκκινη γραμμή” της 28ης Ιουλίου 2011 (τότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τα αυθαίρετα). Η διάταξη αυτή προβλέπει πως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να τακτοποιούνται οποιασδήποτε ημερομηνίας αυθαίρετα που αφορούν “έργα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, και έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας άρθ. 34, παρ. 1.β).

-Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

-Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.

– Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο».

«Το WWF Ελλάς μένοντας σταθερό στις απόψεις του για την προστασία του αιγιαλού υπενθυμίζει στη σημερινή κυβέρνηση θέσεις με τις οποίες μόλις πριν πέντε χρόνια συμφωνούσε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Σήμερα επεξεργάζεται ένα αντίστοιχα επικίνδυνο νομοσχέδιο. Πριν πέντε χρόνια, 15.000 πολίτες στάθηκαν ασπίδα προστασίας των θαλασσών και ακτών μας και κατάφεραν την απόσυρση ενός αντίστοιχου νομοσχεδίου της τότε κυβέρνησης. Το ίδιο μπορούμε να καταφέρουμε και τώρα. Η προστασία των ελληνικών ακτών είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε και θα τη δώσουμε όσες φορές χρειαστεί» σχολιάζει η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου.

Μερική αναδίπλωση του ΥΠΟΙΚ στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Υπό επανεκτίμηση φαίνεται να βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, παρά μόνο ένα μικρό μέρος αυτών, ενώ στελέχη του επιχειρούν να υποβαθμίσουν την κριτική στο νομοσχέδιο, προσπαθώντας να της προσδώσουν πολιτικά κίνητρα.

Την Παρασκευή, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το επίμαχο σχέδιο νόμου (για την ασιατική τράπεζα επενδύσεων), χωρίς όμως το κεφάλαιο περί αιγιαλού που παρουσιάστηκε στα μέσα της εβδομάδας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, οι προωθούμενες τροποποιήσεις εμφανίζονται στην αιτιολογική έκθεση, στις τροποποιούμενες διατάξεις κλπ, αλλά όχι… στον κορμό του νομοθετήματος.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν την Παρασκευή ότι θα αποσυρθεί η μια εκ των δύο ρυθμίσεων, αυτή που αφορά στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων μετά το καλοκαίρι του 2011. Δεν υπάρχει όμως πρόθεση για να αποσυρθεί η κύρια ρύθμιση, που αφορά τις παρανομίες που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι το υπουργείο επιχειρεί να εμφανίσει την κριτική στο σχέδιο νόμου από τον Τύπο ως προσπάθεια… υποκινούμενη πολιτικά, με σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση.

«Είναι προφανές ότι η προσπάθεια των δημοσιευμάτων, διασύνδεσης του παρόντος σχεδίου με τον νόμο του 2014, που δικαιολογημένα ξεσήκωσε τη γενική κατακραυγή, αλλού στοχεύει», αναφέρει «διαρροή» του υπουργείου.

Η «διαρροή» βέβαια εστιάζει στα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου, αλλά αποφεύγει να μιλήσει για τις διατάξεις που θα δικαιώσουν για πάντα κάθε είδους καταπατητές των αιγιαλών και των παραλιών.

«Το σχέδιο νόμου αναφέρεται σε όποιες δραστηριότητες δημόσιες, κοινωφελείς (βιολογικοί καθαρισμοί, αφαλατώσεις), δημοτικές, προστασίας και εκτάκτων αναγκών, άρσης επικινδυνότητας, εθνικής άμυνας, ιδιωτικές, είναι εκ της φύσης τους δεδομένο ότι δεν μπορούν να ασκηθούν χωρίς πρόσβαση στον αιγιαλό, όπως ναυταθλητικές, λιμενικές, αλιευτικές, ναυπηγοεπισκευαστικές, ενεργειακές – ΑΠΕ. Και αυτές μόνο κατόπιν των αναγκαίων αδειοδοτήσεων με αυστηρότατες προϋποθέσεις και λήψη μέτρων», λέει το υπουργείο, χωρίς βέβαια να αναφέρει λέξεις όπως «αυθαίρετο» ή «νομιμοποίηση» και παραλείποντας να συμπληρώσει ότι οι επίμαχες διατάξεις εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, ήρθε την Παρασκευή από τον τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας για τα περιβαλλοντικά. Ο Κώστας Σκρέκας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και έργων. «Η υποκρισία της Κυβέρνησης δεν έχει όρια: Ενώ μετά την τραγωδία στο Μάτι, σε μια προσπάθεια να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες, παρίσταναν τους άτεγκτους με όσους έχουν χτίσει αυθαίρετα, έφτασαν στο σημείο σήμερα να δρομολογούν μαζικές νομιμοποιήσεις. Τόσο ενδιαφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών», αναφέρει . Πάντως η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να προτίθεται να καταψηφίσει τις επίμαχες διατάξεις, καθώς ανάλογες είχαν προωθηθεί ανεπιτυχώς το 2014.


σχετικα αρθρα