current views are: 2

18 Απριλίου 2019
Δημοσίευση17:21

«Μαφία φυλακών»: Τι οδήγησε στη σύλληψη του Αλ. Λυκουρέζου, οι κατηγορίες (Βίντεο)

Στον ανακριτή την Παρασκευή το πρωί ο Αλ. Λυκουρέζος. Ο Θ. Παναγόπουλος βρίσκεται εκτός Αθηνών για δικαστήριο, ωστόσο αναμένεται να επιστρέψει άμεσα.

Δημοσίευση 17:21’
αρθρο-newpost

Στον ανακριτή την Παρασκευή το πρωί ο Αλ. Λυκουρέζος. Ο Θ. Παναγόπουλος βρίσκεται εκτός Αθηνών για δικαστήριο, ωστόσο αναμένεται να επιστρέψει άμεσα.

Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση της σύλληψης του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ύστερα από ένταλμα του ειδικού εφέτη ανακριτή, για την πολύκροτη υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Παράλληλα, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και για τον δικηγόρο Θεόδωρο Παναγόπουλο, ο οποίος κατηγορείται για την ίδια υπόθεση.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος συνελήφθη σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του από τον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση και κρατείται στο μέγαρο της ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, βασικό στοιχείο σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου είναι οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» της Αντιτρομοκρατικής.

Οι επιβαρυντικοί διάλογοι για τον κ.Λυκουρέζο, που έδωσε στη δημοσιότητα το Open, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αναφέρουν:

  • «Μπράβο η κοπέλα, γιατί αυτή μου έχει ζητήσει εμένα 5.000 και εμείς έχουμε δώσει μόνο 1.700… Μου λέει ότι πρέπει να είσαι εκεί παρών, γιατί θα μιλήσουν και ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος. (είναι τα ονόματα των δύο ποινικολόγων) Και εκεί σε κάποια φάση θα πρέπει να σηκωθώ εγώ για να πω τα λόγια μου. Κατάλαβες;»
  • Σε άλλο διάλογο γίνεται η εξής αναφορά: «Ότι ο κ. Αλέξανδρος ζήτησε 2.000, γιατί έχει ανάγκη για 2.000, εγώ ζήτησα πέντε, εσύ ζήτησες τρία. Τώρα εντάξει, εγώ που είμαι Αλβανός, θα το πιστέψετε ότι ζητήσαμε πέντε εκατομμύρια, γιατί είπα λάθος πέντε χιλιάρικα. Πέντε εκατομμύρια. Και ο Αλέξανδρος έχει ανάγκη για δύο εκατομμύρια;»

 

Στους διαλόγους μεταξύ εμπλεκομένων στην υπόθεση ο κ.Λυκουρέζος αναφέρεται με το μικρό του όνομα, ωστόσο, σύμφωνα με τη δικογραφία «ταυτοποιείται» ότι τον αφορούν από άλλα στοιχεία της δικογραφίας που μένει να φανούν και να αξιολογηθούν στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι κατηγορίες

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος διώκεται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για απόπειρα εκβίασης. Πάντως, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Θρασύβουλο Κονταξή, «το ένταλμα σύλληψης δεν αιτιολογείται. Δεν αντιλαμβάνομαι προς τι εκδόθηκε και ελπίζω να μην συνδέεται με πολιτικές σκοπιμότητες». Μάλιστα, χαρακτήρισε «δικονομική ακρότητα» τη σύλληψη του ποινικολόγου.

Αύριο, Παρασκευή, το πρωί ο κ. Λυκουρέζος αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο γνωστός δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τον κ. Λυκουρέζο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι μένει άναυδος και πως επιστρέφει στην Αθήνα άμεσα. «Αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που έχει διαρρεύσει, αύριο το πρωί θα εμφανιστώ μόνος μου στον ανακριτή να δω περί τίνος πρόκειται», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ προσωπική επαφή ή επικοινωνία με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, «ούτε τηλεφωνική, ούτε προσωπική, δεν είχα πάει ποτέ στο γραφείο του , δεν είχε έρθει ποτέ στο δικό μου, δεν είχαμε ανταλλάξει email, δεν είχαμε ανταλλάξει sms. Ποτέ. Το δηλώνω κατηγορηματικά», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλ. Λυκουρέζος είχε εκπροσωπήσει ως συνήγορος τον προφυλακισμένο ήδη για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών Γιώργο Αντωνόπουλο. Στον τελευταίο οι δικαστικές αρχές αποδίδουν μεταξύ άλλων εκβίαση για την απόσπαση χρημάτων του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση περιλαμβάνεται σχετική κατάθεση του έγκλειστου για την υπόθεση της Energa επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.

Γιατί συνελήφθη ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Οι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θόδωρος Παναγόπουλος, που εκπροσωπούσαν τον δικηγόρο Αντωνόπουλο, έχουν κατονομαστεί από τον Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος καταθέτοντας στη δίκη για τη δολοφονία του συνηγόρου του, Μιχ. Ζαφειρόπουλου, αλλά και ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή, έχει καταγγείλλει ότι εμπλέκονται στον εκβιασμό που του έγινε.

Ειδικότερα, ο Αριστείδης Φλώρος έχει υποστηρίξει ότι σε συνάντηση το καλοκαίρι του 2017, στην οποία δεν ήταν παρών αλλά του είχε μεταφερθεί από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, και στην οποία συμμετείχαν ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο Αλ. Λυκουρέζος και ένας ακόμα δικηγόρος σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, δύο δικηγόροι ζήτησαν από τον Ζαφειρόπουλο να πει στον Φλώρο ότι θέλουν 2 εκατ. ευρώ για να μην παραστεί πολιτική αγωγή ο δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του και να αποσύρουν τις καταθέσεις τους δύο Αλβανοί κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος φέρεται να είπε: «Εμείς ελέγχουμε τους Αλβανούς στις φυλακές, δώσε τα λεφτά και θα φροντίσουμε να αλλάξουμε τις καταθέσεις τους».

Όπως κατέθεσε ο Αριστείδης Φλώρος, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος του είπε να μην δώσει ουτε ενα ευρώ γιατί δεν ήταν ένοχος και δεν είχε λόγο να ανησυχεί, αλλά να ειδοποιησει την οικογένεια του για τις απειλές.

Οι καταθέσεις-«φωτιά»

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο ποινικολόγος – καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος και ο δικηγόρος Θέμης Σοφός στη δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είχαν καταθέσει συγκλονιστικά στοιχεία τόσο για τη δράση της «μαφίας των φυλακών» όσο και για τον ρόλο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου.

«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχαλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης», είχε καταθέσει ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ – ποινικολόγος Ηλίας Αναγνωστόπουλος, που μαζί με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο ήταν νομικοί παραστάτες του Αριστείδη Φλώρου.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε, στη συνέχεια ότι «δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Εμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκατομμύριο; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγόπουλου ο οποίος δεν μίλησε».

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος είπε ότι το εν λόγω ποσό δεν μπορεί να ανταποκρίνεται σε αμοιβή.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Ζαφειρόπουλος θεωρούσε πως ήταν εκτός λογικής να ζητούνται αυτά τα χρήματα και πως ήταν αρνητικός.

«Ολα αυτά δεν ταιριάζουν με υπόθεση ανθρωποκτονίας. Πώς διαπραγματεύεσαι με τον παρ’ ολίγον δολοφόνο σου; Ούτε στο σινεμά δεν το έχουμε δει» προσέθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι πριν τη δικάσιμο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου -η οποία είχε οριστεί στις 4 Σεπτεμβρίου του 2017- είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο:

«Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι τη Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε “δεν φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής”».

Τη «σκυτάλη» πήρε στη συνέχεια ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμης Σοφός, ο οποίος, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Γιώργου Αντωνόπουλου, στην υπόθεση της σε βάρος του απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Ο Θέμης Σοφός κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο Γ. Αντωνόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Αριστείδη Φλώρο, ερωτώντας τον (τον κ. Σοφό) αν θα είναι παρών στη συνάντηση.

Η συνάντηση, όπως είπε ο κ. Σοφός, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου του 2017, στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο γνωστός ποινικολόγος σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση «ο Αντωνόπουλος είπε ότι θεωρεί πως ο Φλώρος έδωσε την εντολή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του, αν και δεν έχω αποδείξεις. Ο Φλώρος απάντησε ότι δεν είχε λόγο να το κάνει γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα προχωρούσε την υπόθεση και με άλλον δικηγόρο».

Στο τέλος της συζήτησης, μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Σοφού «ο Αντωνόπουλος σηκώθηκε και του είπε: “Εγώ δε θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα” και του λέει και ο Φλώρος: “Ούτε εγώ”. Αναφέρονταν σε κάποιες αγωγές που είχε κάνει. Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω».

Αμέσως μετά ακολούθησε ο εξής διάλογος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο:

– Πρόεδρος: Μα πώς έδωσαν τα χέρια;
– Σοφός: Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας αλλά δεν ξέρω αν πείσθηκε.
– Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα
– Σοφός: Εγώ δε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από αλλά πράγματα.
– Πρόεδρος: Είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;
– Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρεζος το ήξερε.

Καταλήγοντας, ο Θέμης Σοφός αναφέρθηκε σε ένα τηλεφώνημα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στα τέλη Αυγούστου του 2017, κατά τον οποίο τον ρώτησε αν είναι σίγουρος «ότι έδωσαν τα χέρια».

Ο κ. Σοφός κατέθεσε στη συνέχεια:

«Του λέω “ναι γιατί με ρωτάς”. Και μου λέει χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα… Επικοινώνησα με τον εντολέα μου και εκείνος μου είπε: “Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά”, του είπα να πάρει τον Ζαφειρόπουλο γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω».

ΔΣΑ: «Ναι μεν αλλά» για τα εντάλματα

Μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης κατά γνωστών δικηγόρων της Αθήνας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε ανακοίνωσή του αναφέρει   ότι «δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Έλληνα πολίτη».

Την ίδια στιγμή, ο ΔΣΑ  σημειώνει ότι εκείνο που αναμένει από «την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση».

Ακόμη, ο ΔΣΑ εμμένει στην πάγια θέση του ότι «σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ» και προσθέτει:

«Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και  δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης. Η προσκομιδή των όποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης».

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με το νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της», αναφέρει ο ΔΣΑ κλείνοντας την ανακοίνωσή του.


σχετικα αρθρα