ΕΛΛΑΔΑ

Για τις 14 Μαΐου διεκόπη η δίκη για το σχέδιο «Πυθία» και τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2019, 13:49
Για τις 14 Μαΐου διεκόπη η δίκη για το σχέδιο «Πυθία» και τις τηλεφωνικές υποκλοπές
Facebook Twitter Whatsapp

Η διακοπή δόθηκε αφού πρώτα κληρώθηκαν οι τέσσερις ένορκοι που μαζί με τους τρεις τακτικούς δικαστές, θα ασχοληθούν με την υπόθεση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε διακοπή της δίκης για το «σχέδιο Πυθία» που αφορά στη πολυθρύλητη απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και τις τηλεφωνικές υποκλοπές προχώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ενώπιον του οποίου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα η συγκεκριμένη δίκη.

Ειδικότερα, η δίκη διεκόπη για τις 14 Μαΐου και ενώ παρόντες έξω από τη δικαστική αίθουσα ήταν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής και ο Κώστας Μπίκας, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν κληθεί να εξεταστούν ως μάρτυρες στην υπόθεση.

Η διακοπή δόθηκε αφού πρώτα κληρώθηκαν οι τέσσερις ένορκοι που μαζί με τους τρεις τακτικούς δικαστές, θα ασχοληθούν με την υπόθεση.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης όπως και ο Αμερικανός πράκτορας Basil William, ο οποίος ήταν απών από το δικαστήριο χωρίς κάποιος δικηγόρος να παρίσταται ως εκπρόσωπός του. Σε ό,τι αφορά στον κ. Καρχιμάκη ο συνήγορος του δήλωσε κώλυμα στο πρόσωπό του, ενημερώνοντας το δικαστήριο μέσω συνεργάτη του πως δεν θα μπορούσε να παρασταθεί στη δίκη σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο Basil William, πρόκειται για πρώην υπάλληλο της αμερικάνικης πρεσβείας, στον οποίο έχει αποδοθεί το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού με άγνωστους δράστες κατ’ εξακολούθηση που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005. Σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης ήδη από το 2015, όταν η υπόθεση ήταν στο στάδιο της ανάκρισης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας μετά το πόρισμα του ανακριτή Δ. Φούκα. Το πόρισμα αφορά στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και στο σχεδίου "Πυθία" που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή,

Η εμπλοκή του πρώην υπουργού, Μιχ. Καρχιμάκη, δεν αφορά τις δύο βασικές δικογραφίες για το «σχέδιο Πυθία» και τις τηλεφωνικές υποκλοπές, οι οποίες έχουν συνενωθεί, αλλά έχει να κάνει με τη φερόμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων, για την οποία κατηγορήθηκε ο ίδιος και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ. Αν και με βούλευμα και οι τρεις κατηγορούμενοι, απαλλάχθηκαν σχετικά με την διαρροή, παρέμεινε ένα σκέλος της κατηγορίας σε βάρος μόνο του πρώην υπουργού, με αφορμή μία ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή, λεπτομέρεια που στάθηκε αρκετή για να τον οδηγήσει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.