current views are: 1

20 Απριλίου 2019
Δημοσίευση14:40

Ολομέλεια δικηγόρων για συλλήψεις ποινικολόγων: «Όχι» σε επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς

Επίσης, η Ολομέλεια στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως απαγορεύεται η δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας καθώς, όπως επισημαίνει, η ποινική προδικασία είναι μυστική.

Δημοσίευση 14:40’
αρθρο-newpost

Επίσης, η Ολομέλεια στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως απαγορεύεται η δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας καθώς, όπως επισημαίνει, η ποινική προδικασία είναι μυστική.

Αιχμές για «επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς» στην υπόθεση της μαφίας των φυλακών, η οποία οδήγησε στην έκδοση ενταλμάτων και σε συλλήψεις δικηγόρων -ανάμεσά τους και οι Αλέξανδρος  Λυκουρέζος και  Θεόδωρος Παναγόπουλος- αφήνει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια επισημαίνει ότι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης από τις ανακριτικές αρχές πρέπει να γίνεται όταν ο διωκόμενος είναι ύποπτος φυγής, ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ή αγνώστου διαμονής. Να σημειωθεί εδώ πως η σύλληψη των Αλ. Λυκουρέζου και Θ. Παναγόπουλου βάση ενταλμάτων την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε αντιδράσεις καθώς πρόκειται για δυο γνωστούς δικηγόρους που ασκούν το λειτούργημά τους στην Αθήνα και είναι καθημερινά στα δικαστήρια.

Επίσης, η Ολομέλεια στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως απαγορεύεται η δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας  καθώς, όπως επισημαίνει, η ποινική προδικασία είναι μυστική. Ακόμη, επαναλαμβάνει πως το δικηγορικό σώμα δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων αλλά αναμένεται ίση μεταχείριση όλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη συνεδρίασή της στις Σέρρες, έχει ως εξής:

«1. Σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ. Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και  δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης. Η προσκομιδή των όποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.

2. Το δικηγορικό σώμα δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης. Εκείνο όμως που αναμένουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι η, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, ίση μεταχείριση όλων, και όχι η διακριτική αντιμετώπιση, εν σχέσει με την ιδιότητα του εκάστοτε διωκομένου, που  οδηγεί σεστοχοποίηση, η οποία  αποφλοιώνει εν τοις πράγμασιν το τεκμήριο αθωότητας.

3. Η εφαρμογή μέτρων ποινικού δικονομικού καταναγκασμού, ιδίως η έκδοση και εκτέλεση εντάλματος σύλληψης, που επιφέρει την πλέον επαχθή συνέπεια της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας, πρέπει να γίνεται κατά τρόπο σύμφωνο με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Η έκδοση εντάλματος σύλληψης συγχωρείται, υπό τους όρους του άρθρου 276 ΚΠΔ, μόνο όταν ο διωκόμενος είναι ύποπτος φυγής, ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ή αγνώστου διαμονής. Άλλως, απαιτείται η κλήση του διωκομένου σε απολογία και αν αυτός δεν εμφανιστεί, τότε δικαιολογείται η έκδοση εντάλματος συλλήψεως.  Σε κάθε περίπτωση η εκτέλεση του εντάλματος πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό της προσωπικότητας του διωκομένου, χωρίς επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς. Η έκδοση και εκτέλεση εντάλματος σύλληψης, χωρίς να είναι τούτο δικονομικώς και πρακτικώς αναγκαίο, παραβιάζει το πνεύμα της ποινικής δικονομικής τάξης και της συνταγματικής δικαιοταξίας. Η συστηματική δε, παραβίαση των παραπάνω κανόνων ναρκοθετεί την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης».

Διαβάστε περισσότερα δικαστικά ρεπορτάζ στο law&order.gr


σχετικα αρθρα