ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι, δέκα μήνες μετά: Με ρυθμό χελώνας οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων – Ακόμα προκηρύσσουν διαγωνισμούς

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 4 Μαΐου 2019, 08:38
Μάτι, δέκα μήνες μετά: Με ρυθμό χελώνας οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων – Ακόμα προκηρύσσουν διαγωνισμούς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Στα χαρτιά οι υποσχέσεις για «κατεδαφίσεις – εξπρές»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δέκα ολόκληροι μήνες πέρασαν από την πρωτοφανή πύρινη τραγωδία στο Μάτι με πάνω από 100 νεκρούς. Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά που μετέδωσε την Πέμπτη ο ΣΚΑΪ, υπενθύμισε για ακόμη μια φορά την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, τις ασυνεννοησίες, αλλά και τις ευθύνες των αρμόδιων. Ξύπνησε όμως τις μνήμες του τραγικού καλοκαιριού, αλλά και μας έκανε να θυμηθούμε τις εξαγγελίες στις οποίες είχε προχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ η φωτιά καλά – καλά δεν είχε σβήσει.

Δύο ήταν οι βασικές υποσχέσεις που είχαν δοθεί τότε:

  • Η πρώτη αφορούσε στην ριζική αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, η οποία προχώρησε κυριολεκτικά με ρυθμούς χελώνας. Και αυτό γιατί μόλις χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τις νέες αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας, με τη διαβούλευση να βαίνει προς ολοκλήρωση περί τα τέλη Ιουνίου και την ψήφιση να έρχεται ακόμα πιο αργά. Με άλλα λόγια, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η δομή της οποίας αποδείχθηκε ανεπαρκής στην τραγωδία στο Μάτι, θα συνεχίσει ως έχει τουλάχιστον έως τη μέση της αντιπυρικής περιόδου.
  • Η δεύτερη υπόσχεση αφορούσε στην άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού. Μια δέσμευση στην οποία είχε προχωρήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στις  7 Αυγούστου.

Κατεδαφίσεις που… έρχονται

Δέκα μήνες πέρασαν από την τραγωδία και οι επιβεβαιωμένες κατεδαφίσεις ανέρχονται μόλις σε… 30. Εξ αυτών οι 20 πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της 12ης Μαρτίου, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά το β' εξάμηνο του 2018 και μέσω απευθείας αναθέσεων. Επρόκειτο για κτίσματα στις περιοχές Σαρωνίδα, Αγριλέζα (Λαύριο), Γραμματικό, Μάνδρα, Σπάτα, Αίγινα, Μαραθώνα, και στο Άλσος Φιλαδέλφειας.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε δέκα κατεδαφίσεις κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο 35ου - 70ου χλμ. Αθηνών - Σουνίου. Η εκτέλεση των συγκεκριμένων κατεδαφίσεων αφορούσε πρωτόκολλα κατεδάφισης που είχαν συνταχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα τα πράγματα φαίνεται πως κινούνται με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτό γιατί στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διενέργεια διαγωνισμού για νέο γύρο κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις, η οποία αφορά συνολικά σε 60 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ή έχουν τελεσιδικήσει.

Η σύμβαση παροχής υπηρεσιών θα περιλαμβάνει 38 αποφάσεις – πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων στις περιοχές Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Αγία Τριάδα Βουρκαρίου, Πάχη και Κινέττα.

Επίσης ακόμη 16 αποφάσεις αφορούν πρωτόκολλα κατεδάφισης σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Βόρειου Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Φυλής, Διονύσου, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος, Παιανίας, Κρωπίας και Μαρκόπουλου-Μεσογαίας.